stanovanje DDV in davek, zakonec-da/ne in najem kot s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bostjan13
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

stanovanje DDV in davek, zakonec-da/ne in najem kot s.p.

Odgovor Napisal/-a bostjan13 »

Pred enim mesecem sem kupil stanovanje v Ljubljani. Ker je (upam vsaj :shock: ) ta nakup le začasen bi rad stanovanje prodal po dveh ali treh letih. V tem času bi namreč uspel najti en prostorček pod soncem s kako staro hišo in jo renovirati, da bi potem lahko svoj mir užival . :D
Pa se je začelo zapletati, ko sem zvedel, da se moram za stalno prijaviti v to stanovanje, drugače bom plačal DDV. Prijavil se pa v stanovanje ne bi rad, ker imam dopolnilno dejavnost - popoldanski s.p., in bi moral zamenjati vse papirje in potem spet to vse ponoviti čez dve, tri leta.
V zakonu ZDOH sem prebral, da pa ni potrebno plačati DDV 8% in pa davka na premoženje, če živi v stanovanju zakonec. Ker nisem poročen, to odpade, ampak imam pa stalno punco (ne vem kako naj drugače rečem, ker ni žena) in sva skupaj 11 let. Je možno to relacijo kako dokazati še kako drugače kot da se poročiva? Skupaj živiva, toda prijavljena sva vsak na svojem naslovu.
Pa še to: ker bom večino časa preživel v novem staniovanju in bom tu dejavnost tudi opravljal (hkrati pa tudi na stari lokaciji) me zanima, ali lahko dam stanovanje v najem samemu sebi? Zanima me zaradi stoškov,ki jih imam s stanovanjem, da bi jih lahko delno prenesel na s.p.

Upam da pri izčrpnem opisu svojega trenutnega stanja nisem preveč zakompliciral, bi pa mi vsako vaše mnenje prišlo prav, kako naj se odločim najugodneje. Hvala!

Boštjan :szardi:
Boštjan
bostjan13
Začetnik
Začetnik

Mi lahko kdo pomaga?

Mi lahko kdo pomaga? :szalosten:
Boštjan
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Najprej morate samemu sebi odgovoriti na koliko stolčkih boste še naprej sedeli.
mega10
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mega10 »

Samemu sebi ne morate dati v najem, stroške bi se mogoče lahko dalo uveljavljati le, če registrirate tudi ta naslov za opravljanje dejavnosti (kot podružnico...), ampak to je sprememba papirjev, kar pa ne želite narediti.

Lp
bostjan13
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovor. Bi pa imel še eno vprašanje: kaj je potrebno narediti za prijavo podružnice?
Lp,
Boštjan
Boštjan
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Ne razumem prav dobro vašega problema, kakšnega DDV 8% vam ni treba plačati? Ali ste to stanovanje kupili kot s.p.?
Tanja
Odgovori