kredit

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
karo
Začetnik
Začetnik
Kraj: štajerska

kredit

Odgovor Napisal/-a karo »

Zaradi finančne krize in slabe situacije je zasebnik primoran zaprositi za kredit. Ker je bilanca kakršna je, banka odobri kredit samo če ji proda nepremičnino in plača davek. Malo mi je čudno, ker nepremičnina tako ni več zasebnikova, nima amortizacije, prihodek mu je razlika med neodpisano vrednostjo in prodajno ceno, dobi sicer gotovino, ki pa ni kupnina, temveč kredit in zato plačuje še obresti. Bolj logično bi mi bilo, če bi bil hipotekarni kredit, tole pa.... zasebnik tudi sam ne zna razložit, kako bo izplačilu kredita spet postane lastnik - ali ponovno kupi...
malo se ne znajdem, zato bom vesela vsakega namiga ...

Hvala
Lep dan!
ŠELA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ŠELA »

PREDVIDEVAM, DA GRE ZA NAJEM, BANKA HIŠO ODKUPI, NATO PA POŠILJA MESEČNO RAČUN ZA NAJEMNINO. PO DOLOČENEM OBDOBJU ZASEBNIK HIŠO ODKUPI OD BANKE. MISLIM, DA JE TO ISTO, KOT PRI OSEBNIH VOZILIH, KJER GRE ZA FINANČNI NAJEM, NE ZA LEASING.
mojca
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

A je Orion spet na delu?
ŠELA
Začetnik
Začetnik

UPAM, DA BOSTE POGODBO PREJ DOBRO PREBRALI, PREDEN JO BOSTE PODPISALI. TUDI DROBNI TISK.
karo
Začetnik
Začetnik
Kraj: štajerska

Odgovor Napisal/-a karo »

tudi po moje gre po prodaji za finančni najem, samo, hišo lahko proda komur koli in po tem ne potrebuje kredita?!?

:nenene:
Lep dan!
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Da se povrnemo k osnovnemu vprašanju. Imela sem že podoben primer. Mislim, da ne gre za posojilo banke, ampak enega od njenih hčerinskih podjetij. V praksi to izgleda tako, da nekdo temu d. o. o. proda nepremičnino (vse samo na papirju), to hčerinsko podjetje pa potem da nekdanjemu lastniku posojilo. Vse je podobno leasingu.
Ker gre za bančna podjetja, to seveda ni Orion. Obresti so v "mejah" normale.
Kako pa se to knjiži, pa ve kdo drugi boljše kot jaz. :wink:
mačica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mačica »

ŠELA napisal/-a:PREDVIDEVAM, DA GRE ZA NAJEM, BANKA HIŠO ODKUPI, NATO PA POŠILJA MESEČNO RAČUN ZA NAJEMNINO. PO DOLOČENEM OBDOBJU ZASEBNIK HIŠO ODKUPI OD BANKE. MISLIM, DA JE TO ISTO, KOT PRI OSEBNIH VOZILIH, KJER GRE ZA FINANČNI NAJEM, NE ZA LEASING.
In kaj je finančni najem drugega kot finančni leasing?
ŠELA
Začetnik
Začetnik

FINANČNI NAJEM - mesečno dobivamo račune za najemnino, na koncu pa stvar moramo še odkupiti.
FINANČNI LEASING - mesečno plačujemo glavnico + obresti, ko po anuitetnem načrtu plačamo zadnji obrok, je stvar v naši lasti
RAZLIKA - pri najemu moramo stvar nazadnje še odkupiti, ker plačujemo samo najemnino, pri leasingu pa že mesečno odplačujemo glavnico, torej stvari ne rabimo na koncu še odkupiti.
Odgovori