ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Podjetje je sklenilo življenjsko zavarovanje za vse zaposlene, zavarovalnino dobi zaposleni. Zavarovalnino v celoti plača podjetje, tako je odločil direktor. Ker je to boniteta, bom seveda morala obračunati vse davke in prispevke. Zato bo v novembru neto plača zaposlenih nekoliko nižja. Zanima pa me - kaj če se zaposleni ne strinja s tem, da mu podjetje plača zavarovanje? Ali mora tako kot pri odtegljajih (npr. za mobitel) kaj podpisati? In če ne podpiše, ker se ne strinja, kaj v tem primeru?
[:0][:p][:)][}:)]
blažka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a blažka »

podjetje sklene življenjsko zavarovanje za delavca?
ne razumem. če delavec umre, kdo dobi denar? delavec se ne rabi strinjat, ker si mogoče že sam plačuje življensko zavarovanje, sam določi kdo dobi denar v primeru njegove smrti. Mislim, da bi se morali najprej z delavci dogovoriti in z njimi podpisati neke vrste dogovor.
MICIKA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MICIKA »

Tudi jaz mislim, da bi se najprej morali dogovoriti z zaposlenimi. Po moje se večina ne bo strinjala, da jim od teh naših "ubogih" plač še nakaj trgajo!!! Zakaj pa direktor sploh to določil, da se plača vsem življensko zavarovanje?

mici
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Če direktor to želi plačevati, pa naj, samo polico naj spremeni, da je v primeru poškodbe upravičen do odškodnine podjetje. Tudi pri nas smo to imeli vendar smo opustili. Res pa je, da to zavarovanje ni tako slabo saj si s tem firma zagotovi določena sredstva v primeru večjih poškodb, ki pa vemo, da lahko podjetje "pokopljejo".
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Pozabila sem dodati, da v tem primeru ni potrebno obračunavati bonitete.
lukec2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lukec2 »

V tem primeru je tako: Če delavec ne podpiše življenskega zavarovanja, potem pogodba ni sklenjena.

Pozorni morate biti namreč pri sklepanju življenske pogodbe, da bo zraven tudi nezgodno zavarovanje. Namreč podjetje, če je upravičeno v primeru poškodbe dobi odškodnino od <b>nezgodnega zavaravonja </b>na življenski polici, življensko zavarovanje pa pomeni varčevanje za določeno dobo npr.10,15,20,,, let in po preteku tega vlaganja dobi <u>nekdo</u> denar +dobiček(obresti).
Če bo upravičenec denarja firma: dobi varčevalni denar,denar v primeru smrti in nezgode. Ali se bo delavec strinjal s tem pa še trgano od plače bi imel.
Če pa je upravičenec delavec: firma ima strošek in ne dobi ničesar, če se zaposleni s tem ne strinja.
Moje mnenje je, da delavec sam sklene živ.zavarovanje.

Marija
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Prosim za nasvet. Imamo sklenjeno življ.zavarovanje za vodilne delavce, vsak mesec plačamo premijo. Upravičenec ob koncu je podjetje.
Pravijo nam, da bi morali to premije knjižiti med naložbe in ne med stroške. Ob izplačilu pa samo razliko med prihodke.

Ali ima kdo izkušnje v zvezi s tem. Ali je v primeru, da gre za nezgodno zavarovanje situacija drugačna.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Imam neka prastara mnenja ministrstva za finance, kjer razlagajo, pod kakšnimi pogoji se podjetjem in zasebnikom priznavajo stroški managerskih zavarovanj. Piše "strošek", ne naložba.
Če je, na primer leta 1992 podjetje sklenilo to zavarovanje za recimo 25 let in je tedaj bil to strošek, kdaj postane naložba in kaj je s plačanimi premijami, ki so bile obravnavane kot odhodek?

In še tisto okoli (ne)strinjanja delavcev s tovrstnimi zavarovanji in obračunano boniteto. Kaj ne velja več, da tudi zavarovanec, poleg sklenitelja zavarovanja podpiše ponudbo ali pogodbo za sklenitev življenjskega zavarovanja? Saj končno odgovarja oz. s podpisom potrjuje točnost svojih (predvsem) zdravstvenih podatkov. Pred leti je bilo namreč kar težko zavarovati nekoga, ki ni bil popolnoma zdrav.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Jaz imam primer naložbenega življenjskea zavarovanja, ki ga podjetje plačuje za delavca, upravičenec je podjetje, in ga v celoti knjižim na strošek zavarovanja. Ob izplačilu pa bom prhodek knjižila med IP.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Take primere imam tudi jaz in jih obravnavam enako kot vi, dolenjka. Sem pa tudi sama že brala mnenja svetovalcev o knjiženju med naložbe.
Vem, da je mnogo podjetnikov sklenilo tovrstna zavarovanja ravno zaradi možnosti izkazovanja stroškov, ker so to poudarjali tudi zavarovalniški agenti, ko so snubili k sklenitvi zavarovanj.
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Predvsem me zanimajo mnenja davčne. Meni ga hoče sedaj vreči ven iz stroškov.

Pamps ali lahko pošlješ po faksu mnenje 05 3938108 - hvala
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Seveda vam pošljem, a kot sem rekla, mnenje je prastaro.
Odgovori