Devizni kredit

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Devizni kredit

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Sem v dilemi ali lahko lastnik da devizni kredit podjetju ali je lahko samo v tolarjih?
lp
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Če meni računovodkinja račun pošlje v devizah, potem mislim, da je lahko tudi devizni kredit.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Lahko. Gre za t.i. kredit z valutno klavzulo.
LP,
Sven Slika
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Hvala vsem. Saj imam že od banke kredit z devizno klavzolo samo sem upala, da ni možen z fizično osebo. Raje bi, da je v tolarju saj je ta kredit kratkoročni.
lp!
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

imam primer, ko je dal solastnik podjetja svojemu d.o.o. kratkoročni kredit z devizno klavzulo - sedaj smo mu vrnili kredit in sicer v tolarski protivrednosti kolikor je znašala kreditna pogodba. Nastopile so sedaj tečajne razlike. Ali zapadejo takoimenovane tečajne razlike pod obdavčitev ali ne? Po vsej verjetnosti da? Menim, da so tečajne razlike isto kot obresti in bi bilo potrebno od tega zneska 10% imeti kot osnovo za obračun obresti ter odvesti 25% akontacije dohodnine?

ali razmišljam pravilno??
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Jaz se s takim razmišljanjem nebi strinjal. Z devizno klavzulo vi samo ohranjate vrednost kredita oz. ostaja znesek kredita v neki tuji valuti nespremenjen. Dajalec kredita pravzaprav ni nič zaslužil, saj ste mu vrnili (v tolarski protivrednosti) natanko toliko, kolikor je posodil. Če ni v pogodbi še posebej omenjena obrestna mera, smatram to kot brezobrestni kredit.
LP,
Sven Slika
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

o.k. - torej menite, da je iz dohodninskega vidika ta nastala razlika iz naslova tečajnih razlik brezpredmetna?

kaj pa pomeni ta tečajna razlika v DDPO?
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Nastala negativna tečajna razlika je legitimen finančni odhodek in z vidika DDPO tudi v celoti priznan.
LP,
Sven Slika
Odgovori