Mislila sem, da vem, a se je pojavil dvom. Nekateri mi vneto trdijo, da se stroški nastali v zvezi investicijo v teku - gradnja zdradbe v letošnjem letu, dokončanje pa v letu 2006 - na koncu leta štejejo le kot stroški investicije razred 0 ,ne sme pa se upoštevat za ta znesek 20% davčne olajšave!!
Ali kdo ve kaj o tem in kako je res za letos priznanje davčnih olajšav pri nedokončanih investicijah!
Prosim za hiter odgovor.
Mogoče je kdo zamešač pojma "DDV" in "olajšava". Kot nabavno vrednost boste upoštevali vse, kar se nanaša na določen objekt, olajšava je le davčna ugonost, ki pa ne vpliva na samo vrednost knjiženja v razredu 0. Seveda, če ste DDV zavezanec, DDV-ja ne upoštevate v vrednosti investicije.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Ne, ne , res sem vse skupaj nametla. Zanima me le, ali je kakšna omejitev, da na koncu leta ne smem oveljavljati DAVČNIH OLAJŠAV (20%) za investicijo v tek, ki še ni končana. Samo to.
Hvala za odgovor!!
Zgradbo smo gradili v letu 2004 in 2005. Uporabljati smo jo začeli 01.03.05. Vendar smo po vselitvi morali še odpravljati določene napake, ki so jih določili inšpektorji pred izdajo uporabnega dovoljenja. Uporabno dovoljenje nosi datum 15.10.05.
Dejanska uporaba je torej 01.03.05 in amortizacija po mojem starta 01.03.05. Vendar sem sedaj v dvomu po kateri vrednosti. Kajti po 1.3.05 smo dobili kar zajeten kupček računov, ki se nanašajo na objekt.
Torej računi do 28.3.05 recimo znašajo 100.000.000,00
Po 1.3.05 smo dobili računov še za 5.000.000,00.
-račune ste najbrž knjižili na os v pridobivanju in nato na 0400-poveča se nabavna vrednost in od te osnove amortizacija, ampak povečana am od dodatnih faktur dalje.
V SRS 1.23 piše, da se osnovno sredstvo začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca potem, ko se je začelo uporabljati za opravljanje dejavnosti, za katero je namenjeno. Stavbo ste začeli uporabljati 1.3.05 kljub temu, da še niste imeli gradbenega dovoljenja, zato boste amortizacijo od 100.000.000,00 SIT računali od 01.04.2005 dalje. Od zneskov računov, ki ste jih prejemali po tem datumu pa bi jaz računala amortizacijo ločeno do konca leta, 1.1.2006 pa vse skupaj združila in dalje računala amortizacijo od skupnega zneska.