Božičnica - 13.plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
silva11
Računovodja
Računovodja

Božičnica - 13.plača

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Letos se prvič ubadam s temi zadevami, ve kdo kakšna je razlika med tema dvema izplačiloma. Kjerkoli berem piše božičnica oz. 13. plača kot da bi to bilo eno in isto :shock:

Je kakšno izplačilo obvezno??? Ter ali je potrebno božičnico tudi deliti na1/12 kot 13. plačo?

Hvala.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Pri podjetjih, kjer tovrstnega nagrajevanja ne opredelijo v svojih aktih, tudi meni ni jasno (pa tudi njim ponavadi ne) kaj izplačujejo, ali je to božičnica ali trinajsta plača. Nekateri to ločujejo po datumu izplačila, drugi spet drugače. Sama menim, da je eno in drugo izplačilo iz naslova uspešnosti, kar pa se tiče obračuna akontacije dohodnine, pa sem na durs-ovi strani našla tole tolmačenje: http://www.gov.si/durs/print.php/durs/i ... d_007.html

Kar se tiče zavezanosti izplačilu, menim, da je zavezan tisti delodajalec, ki se v svojih aktih ali v pogodbah z zaposlenimi zaveže k izplačilu. Če je to kje zapisano, je gotovo zapisan tudi način in pogoji nagrajevanja.
ZDR predvideva nagrajevanje iz naslova uspešnosti, kolektivne pogodbe tudi, sindikati pozivajo k izplačilu, delavci pa smo najbolj veseli, če dobimo oboje.

Nekaj podobnega sem pisala že pred kratkim na podobno temo, pa se ostali forumaši niso ravno strinjali z mano; ne spomnim pa se, da bi kdo s prstom pokazal na kakšen predpis ali tolmačenje. Počakajte še na ostala mnenja.
janao
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a janao »

Nekje sem prebrala, da je razlika med božičnico in 13.plačo v tem, da se božičnica izplača vsem zaposlenim v enakem znesku, 13. plača pa je lahko različna (glede na % bruto plače zaposlenega, ....)
jana
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Se strinjam janao, vendar kljub vsemu menim, da mora podjetje to opredeliti v svojih aktih, če tega ne predvideva kak predpis (kolektivna pogodba, zdr...).
In verjetno ni prepovedano izplačati božičnice, na primer, v višini 30% od osnovne bruto plače, ali pač?
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

samo še eno vprašanje se mi postavlja pri tej takoimenovani božičnici: ali se bruto znesek božičnice prijavlja tudi na M4 obrazcu za ZPIZ? kajti dajatve so ravno tako plačane in je to v bistvu del plače?
Odgovori