Lanski račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Mislim, da je bilo prvotno vprašanje, kaj se z računom iz nov. 2004, prejetim v nov 2005. Sicer mi ni jasno, kako lahko za celo leto pozabiš, da si nekaj naročil, dobil, morda celo plačal po predračunu, nimaš pa računa. A se zgodi. Ker ni bilo računa, predvidevam, da je bil material knjižen na podlagi dobavnice 300 / 224 kot vrednost materiala, za katerega še ni računa. Zaloge so torej štimale; če je bil material tudi porabljen, so bili stroški že upoštevani v preteklem letu. Nov 2005 pa pride račun. Recimo, da je neto vrednost računa enaka znesku na dobavnici. Ta račun ne bo knjižen na 300 ali 400 / 220, temveč na 224,160 / 220. Če pa smo nov 04 dobili material, nič knjižili (?zaloge ?poraba), račun pa prejeli nov 05 z datumom nov 04, so to davčno nepriznani stroški v letu 2005.
Zakaj pa storitev ne bi mogli enako obravnavati?
Mislim, da bi račun, prejet v januarju 05 še vedno lahko obravnavali za leto 2004, saj še ni bilo prepozno; končno veliko računov dobimo še februarja ali celo marca, pa so datirani z 31.12.. Vstopni ddv upoštevamo po datumu prejema, strošek pa za obdobje, na katerega se račun nanaša.
Mislim, da bi račun, prejet v januarju 05 še vedno lahko obravnavali za leto 2004, saj še ni bilo prepozno; končno veliko računov dobimo še februarja ali celo marca, pa so datirani z 31.12.. Vstopni ddv upoštevamo po datumu prejema, strošek pa za obdobje, na katerega se račun nanaša.
Zastavila sem vprašanje, ki je zgleda povzročil veliko dilem.
Hvala vsem za svoja razmišljanja in mislim da ima "pamps" najbolj prav.
Skratka, problem je v tem, ker se to dogaja v računovodskem servisu in sploh ne vem vsega kar se s stranko dogaja. Tako mi je slučajno v pogovoru pred kratkim omenila kaj naj naredi, da ga en dobavitelj terja za plačilo lanskega računa, ki ga ona sigurno ni dobila v roke, ker obseg ni tako majhen, so šli mimo tudi stroški storitev ali materiala, saj tega tudi sama stranka ne ve za kaj je pravzaprav šlo.
Torej ker tudi pri meni ni bilo tega računa, sem ji svetovala naj mi račun vseeno preskrbi, da vsaj davek lahko še odbijamo po Zakonu o DDV. Za strošek pa mi ni blo čist jasno, zato sem pisala na forum za mnenja.
Hvala še enkrat
in
LP
Meta
Hvala vsem za svoja razmišljanja in mislim da ima "pamps" najbolj prav.
Skratka, problem je v tem, ker se to dogaja v računovodskem servisu in sploh ne vem vsega kar se s stranko dogaja. Tako mi je slučajno v pogovoru pred kratkim omenila kaj naj naredi, da ga en dobavitelj terja za plačilo lanskega računa, ki ga ona sigurno ni dobila v roke, ker obseg ni tako majhen, so šli mimo tudi stroški storitev ali materiala, saj tega tudi sama stranka ne ve za kaj je pravzaprav šlo.
Torej ker tudi pri meni ni bilo tega računa, sem ji svetovala naj mi račun vseeno preskrbi, da vsaj davek lahko še odbijamo po Zakonu o DDV. Za strošek pa mi ni blo čist jasno, zato sem pisala na forum za mnenja.
Hvala še enkrat
in
LP
Meta
Metaz, najbrž je moje vprašanje o računu za trg. blago iz nov. 2004, prejet nov.2005 pomešal štrene. Očitno je takole: ker je blago prišlo na skladišče in ni bila narejena prevzemnica, je zaloga štimala. V nasprotnem primeru bi bil manjko. Tako se ni ugotovilo, da je karkoli narobe, ker ni bilo viška (po prejemu blaga brez prevzemnice). Čudi me samo, da nas je dobavitelj terjal za plačilo tega računa šele v nov. 2005, saj je valuta na računu dec 2004. Tako pač je.
LP.
LP.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.