Izraba dopusta ( invalid III.stopnje, ...)NUJNO!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Izraba dopusta ( invalid III.stopnje, ...)NUJNO!

Odgovor Napisal/-a mo »

Zdravo!

Imela bi eno res NUJNO vprašanje. Delavec je prišel po 2 letih delat s tem, da je zdaj invalid III.stopnje in dela samo po 4 ure. Včeraj bi moral priti na delo pa ga ni bilo, danes je pa prišel in prosil za dopust. Kakšne sankcije so lahko v takem primeru?
Zanima me ali mu letošnji dopust pripada v celoti? Kako je pa z prehrano?
Hvala za odgovore.

lp
mo
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Sankcije zaradi neopravičenega izostanka so opredeljene v vaši kolektivni pogodbi (?) ali splošnih aktih družbe če jih imate. Za konkrekten odgovor mi pošljite zasebno sporočilo.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
metaz
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a metaz »

Pravkar sem prebrala članek v čisto svežem Glasu gospodarstva in vam bo mogoče v pomoč!!!

"Nobene ovire ni za sklenitev pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, pri čemer spodnja meja ni določena. Lahko gre za čas 1 ure na dan oziroma 5-urni delovni teden, če se s tako zaposlitvijo strinjata delodajalec in delavec. V zvezi s tem tudi ni pomembno ali gre za zaposlitev za določen ali nedoločen čas, upoštevati pa je treba, da gre za uveljavljanje pravic in obveznosti v sorazmernem delu glede na delovni čas. Pri tem je treba upoštevati deljive pravice (plača, odmor, prehrana) in nedeljive pravice (dopust, regres, nadomestilo za prevoz).
Če pa delavec dela krajši delovni čas zaradi invalidskih ali zdravstvenih odločitev (npr. delna pokojnina, delna bolniška), ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas. V slednjem primeru pripada dalavcu plačilo za delo po dejanski delovni obveznosti, druge pravice in obevznosti iz delovnega razmerja pa se mu praviloma priznajo kot delavcem, ki delajo polni delovni čas."
Članek je napisal strokovnjak: Edvard Longer.

Sicer sem malo povzela tisto kar bi morebiti vas najbolj zanimalo, ker je članek predolg, da bi vse napisala. Meni se zdi smiselno!!!

Lep vikend,M.
tia*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tia* »

Napisati bi res morali nekoliko več.

Delavec je invalid III. kategorije na podlagi odločbe ZPIZ, ki mora biti pravnomočna. Verjetno je bilo dovolj časa za dogovor o datumu nastopa dela po novi odločbi in za morebiten dogovor o koriščenju letnega dopusta, do katerega ima pravico, vendar seveda v dogovoru z delodajalcem.

Sicer pa za en dan neopravičenega izostanka (če je res neopravičen) lahko delavca opozorite (pisno) na kršitev delovnih obveznosti in na to, da v primeru ponovitve kršitve lahko pride tudi do odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

tia* napisal/-a:Napisati bi res morali nekoliko več.

Sicer pa za en dan neopravičenega izostanka (če je res neopravičen) lahko delavca opozorite (pisno) na kršitev delovnih obveznosti in na to, da v primeru ponovitve kršitve lahko pride tudi do odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.
tia*
Preden delodajalec delavcu izreče pisno opozorilo mora najprej v skladu z 176. členom ZDR ugotoviti morebitno krivdo delavca in mu v skladu z 177. členom zagotoviti pravico do zagovora, da bi delavcu lahko v skladu z 178 .členom (upoštevaje 175. člen) izrekel sankcijo.

V primeru, da delodajalec ne izpelje postopka po ZDR, mu v primeru prijave na inšpekcijo dela lahko sledi kazen od 0,5mio do 1 mio (230.člen, 11. odstavek)
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
tia*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tia* »

Vox, hvala za opozorilo, seveda imate prav, vendar nisem v celoti opisovala vsega postopka, pravzaprav sem le namignila na to možnost.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Menim, da je smisel foruma v tem, da če že odgovarjamo poizkušamo to storiti čim bolj konkretno.

Lep večer vsem,
Lyndon B. Johnson

vocis
Odgovori