dobiček s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
master
Nov član
Nov član

dobiček s.p.

Odgovor Napisal/-a master »

Zanima me kako je z dobičkom pri s.p. ki ni davčni zavezanec. Ali si ta dobiček konec leta lahko izplačaš po plačilu davkov ali ga moraš prenesti v naslednje obračunsko obdobje?Ali mi lahko kdo to razloži.
Drugo vprašanje bi imel glede potnih nalogov. Imam avtomatski program za izdajo potnega naloga pa me zanima če je to dovolj za knjiženje v KPO in za izplačilo ali je še kaj potrebno narediti?

Hvala za odgovore.
LP master
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Če s.p. med letom ni nič denarja dvigoval zase, potem bo ta denar še imel na računu tudi takrat, ko bo ugotavljal dobiček in ga bo tudi dvignil, saj od tega dobička tudi plačate dohodnino in je to vaš denar.
Glede na to, da ponavadi delamo zato, da imamo denar, ga s.p. že med letom dvigujejo in porabljajo v svoje namene. Nobene težave ni, samo konec leta, ko se ugotavlja dobiček, ponavadi nihče ne razume, zakaj tega denarja nima fizično, na računu - logično, saj ga je porabil že med letom. Najbolj enostavno, če imate poravnane vse svoje obveznosti (zapadle) in poravnane vse svoje terjatve (zapadle), potem se ne boste zakalkulirali in boste lahko porabili tudi ta denar - dobiček.
Dobiček s.p. je njegov in lahko z njim dela kar želi. Bilančno bo vidno to takole: konec leta bo s.p. ustvaril npr. 2.000.000 sit dobička - vidno na podjetnikovem kapitalu v pasivi v bilanci stanja. Ta dobiček je lahko vir ali v denarju, ali v osnovnih sredstvih, ali v terjatvah, ali v zalogah ... Če je na računu, to pomeni, da pač nima nobenih odprtih terjatev, da nima nič zalog, da nima nič osnovnih sredstev . . . Pa recimo, da ga nekaj ima na TRR npr. 1.000.000 sit in ga bo v januarju 2006 dvignil. V letu 2006 bo ustvaril še 2.000.000 dobička = skupaj 2005 in 2006 je 4.000.000. V letu 2006 bo podjetnikovega kapitala v bilanci stanja 3.000.000 sit.

Kar pa se tiče potnega naloga - če ima vse podatke, ki se zahtevajo za izpolnitev izplačila potnih stroškov, potem ni razloga, da se ne bi knjižil v KPO in tudi izplačal.

Lp
Odgovori