Zanima me kakšen status imajo spodaj navedene osebe; pravna oseba ali fizična oseba?
- cerkev
- župnijski urad
- agrarna skupnost
Hvala in lep zimski dan vsem!
LP! gapi
pravna oseba ali fizična oseba
Moderator: Mirko Zbačnik
fizična oseba ali pravna oseba
komar66, malo ste me zmedel s pojmom "civilno pravna". Laho pojasnite, da bom pravilno razumela!?
Še enkrat, hvala!
LP! gapi
Še enkrat, hvala!
LP! gapi
fizična oseba je človek, ki se rodi in potem živi do smrti
pravna oseba je oseba, ki nastane po pravu običajno z zakonom o gospodarskih drtužbah in je ustanovljena z nekim aktom in živi do takrat ko umre z nekim aktom npr stečaj, likvidacija nje običajno ureja zakon o gospodarskih družbah
civilno pravna oseba je pa ko nastane zaradi nekih civilnih - državljanskih interesov in lahko ni nikjer formalno registrirana npr. agrarna skupnost, cerkev, družba civilnega prava nje pa ureja običajno zakon o obligacijskih razmerjih
več o tem prof sajovic
pravna oseba je oseba, ki nastane po pravu običajno z zakonom o gospodarskih drtužbah in je ustanovljena z nekim aktom in živi do takrat ko umre z nekim aktom npr stečaj, likvidacija nje običajno ureja zakon o gospodarskih družbah
civilno pravna oseba je pa ko nastane zaradi nekih civilnih - državljanskih interesov in lahko ni nikjer formalno registrirana npr. agrarna skupnost, cerkev, družba civilnega prava nje pa ureja običajno zakon o obligacijskih razmerjih
več o tem prof sajovic
Za prvi dve ne vem, ampak agrarna skupnost JE formalno registrirana: na upravni enoti. Ni pa pravna oseba, na DURS-u so mi rekli, da je to "skupnost fizičnih oseb" in jim torej ni treba voditi knjig in predlagati obračunov. Razen, če se zaradi opravljanja več dejavnosti niso registrirali kot društvo. LP!