predragi zaradi DDV

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

predragi zaradi DDV

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ta teden smo bili neuspešni na dveh javnih razpisih izključno zato, ker je bil ponudnik državna ustanova, ki ni zavezanec za DDV, mi smo zavezanci, naši tekmeci pa to (še) niso.
To se nam je letos že zgodilo. Kakšne izkušnje imate vi s tem?
Poleg tega ponujajo nekateri storitve po cenah, za katere se že iz letala vidi, da ne vzdržijo. Ali zaposlujejo na črno, izgube si verjetno ne delajo. To postaja nor trg.
mum
Začetnik
Začetnik

Re: predragi zaradi DDV

Odgovor Napisal/-a mum »

vita11 napisal/-a:Ta teden smo bili neuspešni na dveh javnih razpisih izključno zato, ker je bil ponudnik državna ustanova, ki ni zavezanec za DDV, mi smo zavezanci, naši tekmeci pa to (še) niso.
To se nam je letos že zgodilo. Kakšne izkušnje imate vi s tem?
Poleg tega ponujajo nekateri storitve po cenah, za katere se že iz letala vidi, da ne vzdržijo. Ali zaposlujejo na črno, izgube si verjetno ne delajo. To postaja nor trg.
Vita11,

se strinjam s tabo. Dokler nismo postali davčni zavezanec, smo tudi mi pri izbiri dobaviteljev dali prednost davčnim nezavezancem....pri stvareh, kjer je bila cena edini faktor za izbiro. Je bila pri teh dveh razpisih, na katerih ste dali ponudbi, cena edino merilo za izbiro? Če to ne drži in če menite, da odločitev naročnika ni bila ustrezna, lahko zahtevate revizijo javnega naročila.

Ponudniki storitev po smešno nizkih cenah morajo nadomestiti izpad dohodka z delom na črno, sicer na dolgi rok ne bi preživeli.

Pa še o norem trgu: zelo me jezi (npr. v naši dejavnosti, kjer je le nekaj ponudnikov), da ne morejo konkurentje "skupaj držati" namesto, da si mečejo polena pod noge in eden drugemu zbijajo cene. Mar bi se sestali in določili okvirne cene ter enotno nastopili proti velikim naročnikom. Vsi bi več zaslužili. Namreč ironija pri vsem tem je, da imajo vsi dela "čez glavo".

Lep pozdrav!
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Edino merilo je bila cena.
Tudi ni pošteno, da državne službe niso zavezanci, mi pa smo.
Mene tuid zelo jezi, da nekateri delajo napol zastonj in cene znižujejo do nezavesti. To so dobesedno dumpinške cene. Trg pa je totalno neurejen.
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Kaj boste pa rekle na to? Ceno smo postavili zeeeelo ugodno, čeprav smo davni zavezanec. Odgovorna oseba me pokliče in mi reče, da je že skoraj prepričana, da bomo dobili posel. Potem pa kliče naslednji dan in pravi, da je njihova finančna direktorica dejala, da z nami ne morejo sodelovati, ker smo s.p. ?!
mum
Začetnik
Začetnik

Re: Predrag, ker je s.p.

Odgovor Napisal/-a mum »

Soundb,

neverjetno....če bi bila situacija obratna (da bi bil s.p. kupec), bi še razumela - saj je dolg od s.p.-a bistveno težje izterjati kot od pravne osebe. Tako pa...ta utemeljitev izbire finančne direktorice se mi zdi smešna. Upam si trditi, da so v ozadju izbire "veze in poznanstva" ali pa je ključ izbire "% od vrednosti posla v roke", če hočeš dobiti posel.

Skratka, če je še čas, pokličite direktorice oz. tistega, ki odloča o izbiri, ter ga prosite, da bi se oglasili pri njem. Vam bo takoj jasno pri čem ste.

Veliko sreče želim!!! Lp
Odgovori