Ave, forum!
Taka je stvar: imam priložnost začeti s svojim poslom. Dolgo sem stvar pripravljal, zdaj sem odločen, da grem v to. Imam zagotovljeno delo, stranke so ugledne, zanimanje za moje storitve je veliko. Problem se je pojavil ob prvem poslu: stranke želijo, da še letos izpostavim račune za predplačila, prvo delo pa bo končano šele nekje do marca 2006. Ker še nisem izbral svojega računovodje, sprašujem torej vas: je možno v prvi davčni napovedi razložiti davkariji, da v decembru 2005 nisem dejansko ustvaril dobička v znesku, ki ga kaže trenutno stanje, ker se bodo moji stroški pojavili šele v januarju in februarju 2006?
Ker bo promet v takšnem rangu, da bom moral biti takoj zavezanec za DDV, me razumete, da mi ne bo vseeno, če bom zaradi prejetega avansa padel v visok davčni razred, naslednje leto pa se bom otepal s stroški. Posel bo že preživel, tudi državi sem pripravljen dati svoje, nikakor pa ne na mojo škodo!
Lep dan!
Zen Japi
Dobiček 2005 za nov s.p. - kako in kaj?
Moderator: Mirko Zbačnik
Če so vam te stranke dejansko že plačale nekaj avansa, delo pa še ni dokončano, boste morali vsekakor izstaviti račun za predplačilo do konec obračunskega meseca. Ali ste že prijavljeni kot zavezanec za DDV? Če ste, potem ti avansi vsekakor ne predstavljajo še vašega prihodka, obveznost za DDV pa vsekakor.
Je velika razlik med prilivom in prihodkom in odlivom in odhodkom. avans je vaš priliv ( prejem denarja ) . Prihodek pa se ustvari v trenutku ko je storitev opravljena itiroma blgao dobavljeno.
V primeru avansa vi še niste nič dobavili in tudi ni 100 % da boste. Zato je avans vaš priliv ne pa tudi prihodek. Knjižite ga na obveznosti do kupcev. Kot da bi od njih dobili kredit. Ta denar se kupcem napreč dolžni doklet storitve ne opravite.avans pa potem zapirate z izdanim računom.
kar se tiče pa DDV-ja pa je seveda drugače. Obveznost za DDV natoppi ko je izdan račun , opravljna storitev ali prejet dena. Karkoli nastopi prej.
V vašem primeru boste morali državi plačati DDV ne bo pa ta znesek vaš obdavčljiv prihodek in polsedično tudi dobiček od katerega se plača davek od dobička pravnih oseb oziroma če ste s.p. dohodnina.
Pozdrav vsem,
MG
V primeru avansa vi še niste nič dobavili in tudi ni 100 % da boste. Zato je avans vaš priliv ne pa tudi prihodek. Knjižite ga na obveznosti do kupcev. Kot da bi od njih dobili kredit. Ta denar se kupcem napreč dolžni doklet storitve ne opravite.avans pa potem zapirate z izdanim računom.
kar se tiče pa DDV-ja pa je seveda drugače. Obveznost za DDV natoppi ko je izdan račun , opravljna storitev ali prejet dena. Karkoli nastopi prej.
V vašem primeru boste morali državi plačati DDV ne bo pa ta znesek vaš obdavčljiv prihodek in polsedično tudi dobiček od katerega se plača davek od dobička pravnih oseb oziroma če ste s.p. dohodnina.
Pozdrav vsem,
MG