vodim dvostavno knjigov. za s.p.. Če lastnik plača kakšen račun (manjši znesek) z gotovino ("iz svojega žepa"), lahko potem to knjižim kot obveznost firme do lastnika in mu tako ta znesek nakažem na njegov osebni račun? Blagajne ne vodim.
Še nekaj me zanima v vzezi s tem. Baje lastniku s.p. ne smeš nakazati iz TRR na njegov osebni račun več kot 100.000 SIT. ker potem plačaš davek od...?? Meni se to ne zdi smiselno, saj s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem, zato lahko tudi z njim prosto razpolaga.
To, da bi bilo treba plačevati kakšen davek, prvič slišim. In tudi mislim, da to ne drži, ker lahko s.p. prosto razpolaga s sredstvi in je torej vseeno ali iz poslovnega računa dvigne gotovino za svoje potrebe ali pa si nakaže na privatni TRR.
pepi oprosti ker te popravljam
tu gre za sp če sem prav razumel in se ne knjiži na 255 ampak na račun gospodinjstva
sp lahko počne z denarjem kar ga je volja
samo pravil pri plačevanju se mora držat, kdaj mora plačat s poslovnega računa in kdaj mora nakazat denar na poslovni račun
Komar66 - saj veste, da je v knjigovodstvu včasih več poti, ki vodijo do pravilnega rezultata. Po moje - zaradi boljše evidence - je račune, ki so upravičeni stroški (jih davčna ne bo vrgla ven), dobro knjižiti na 255 (+analitika), da bo tudi evidenca za vračilo (ki ga omenja andreja_1978) zasebniku "lepša". So bili časi, ko so uvedli dvostavno knjigovodstvo za s.p. in seveda tudi kto.920, da smo vso "solato" knjižili na ta konto, ko pa je bilo potrebno dokazovati, smo imeli dela sploh in oh. Da pa se temu izogneš, lahko narediš na ta način.
Dala sem svoje mnenje in izkušnje. Ali je potrebno ob vsakem odgovoru, ki ga na forumu daš, na koncu pripisati "oprostite, se mogoče motim? Ali kdo misli drugače?"
Na kontu 920 ni =solata = če imaš ta konto lepo razdelan ti ni treba uporabljati 255.
9200- pritoki d.sredstev iz gospodi. vpodjetje, polog na trr 1100/9200
9201- pritoki den. sredstev iz gos.v.podjetje, takojšnje plač.računov 4190/9201
9202-pritoki den.sre. iz go.v pod. -potni st. prehrana,
4140/9202
9210-odtoki den. sre.iz pod. v gosp.-dvig iz trr.9210/1100
9211-odtoki den. sr. iz pod.v gos. plačilo zasebnih računov 9211-1100
Še nekaj me zanima v vzezi s tem. Baje lastniku s.p. ne smeš nakazati iz TRR na njegov osebni račun več kot 100.000 SIT. ker potem plačaš davek od...?? Meni se to ne zdi smiselno, saj s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem, zato lahko tudi z njim prosto razpolaga.
Pozdrav, Andreja
Pozdravljeni,
imam preprosto vprašanje. Lahko si kot s.p. ki vodi dvostavno knjigovodstvo iz TRR nakažem na privat-račun? Ali moram narediti dvig in si denar položit na privat-račun. In kaj vi pišete v namen (če napr. moram plačati najemnino, elektriko, etc. s tem denarjem).