Zanima me, če kdo ve, ali moram dati med OS tudi programsko opremo do vrednosti 100.000 sit, mobitel itd.Ali lahko vse kar je do 500 eur vrednosti dam kar med stroške DI in ne zavedem v knjigo OS. Ali se v knjigo OS vpisuje nabavna vrednost z DDV? Sem mali podjetnik s.p. in nisem davčni zavezanec in vodim samo KPO.
Hvala za odgovor.
osnovna sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
nisem kak strokovnjak na tem področju, ker pa sam sebi vodim enostavno knjigovodstvo nekaj morda le vem. Me pa čudi, da ti "strokovnjaki" ne odgovorijo.
Moje mnenje: če nisi zavezanec za DDV je tvoj strošek vedno celotna vrednost z DDV, torej tudi osnovno sredstvo.
Glede vodenja kot drobni inventar ali kot osnovno sredstvo je razlika le ta, da stroške drobnega inventarja imaš v tekočem letu, stroški osnovnih sredstev pa se amortizirajo recimo na dve leti (če je naprimer računalniška oprema - tudi programi), imaš pa možnost dodatne davčne olajšave za vlaganja v opredmetena osnovna sredstva (letos 30% dejanskega vložka). Odločitev je tvoja.
pozdrav
Moje mnenje: če nisi zavezanec za DDV je tvoj strošek vedno celotna vrednost z DDV, torej tudi osnovno sredstvo.
Glede vodenja kot drobni inventar ali kot osnovno sredstvo je razlika le ta, da stroške drobnega inventarja imaš v tekočem letu, stroški osnovnih sredstev pa se amortizirajo recimo na dve leti (če je naprimer računalniška oprema - tudi programi), imaš pa možnost dodatne davčne olajšave za vlaganja v opredmetena osnovna sredstva (letos 30% dejanskega vložka). Odločitev je tvoja.
pozdrav