IZPLAČILO DOBIČKA V D.O.O.
Moderator: Mirko Zbačnik
IZPLAČILO DOBIČKA V D.O.O.
POZDRAV!
zANIMA ME, ALI SE LAHKO IZPLAČA TUDI NERAZPOREJENI DOBIČEK IZ PRETEKLIH LET(za koliko let)?
Kateri REK-obrazec se predloži?
Prosim za pomoč.Iščem, pa nekas sem dobil iz DURS-a, pa ne razumem.
Hvala in LP.
zANIMA ME, ALI SE LAHKO IZPLAČA TUDI NERAZPOREJENI DOBIČEK IZ PRETEKLIH LET(za koliko let)?
Kateri REK-obrazec se predloži?
Prosim za pomoč.Iščem, pa nekas sem dobil iz DURS-a, pa ne razumem.
Hvala in LP.
danidavid
Lahko, samo skupščina (ali edini družbenik) mora sprejeti ustrezen sklep o izplačilu dobička.
To se pravi, dokler je nerazporejen se ne more, ko pa skupščina sprejme sklep, da se uporabi za izplačilo udeležbe v dobičku, se lahko izplača.
Predloži se obrazec REK - 3a; akontacija dohodnine po stopnji 25%.
To se pravi, dokler je nerazporejen se ne more, ko pa skupščina sprejme sklep, da se uporabi za izplačilo udeležbe v dobičku, se lahko izplača.
Predloži se obrazec REK - 3a; akontacija dohodnine po stopnji 25%.
ZDRAVO ATLANTA
UA, KOLIKO SEM VESEL, DA STE POMAGALA. NISEM BIL PREPRIČAN VASE, DA PRAV RAZMIŠLJAM.TOLIKO BRSKAŠ , DA NA KONCU NIČ NE
VEŠ.
SAMO ŠE TO, A FIRMO V VEZI IZPL.DOBIČKA RAZEN ODVODA DOHODNINE ŠE KAJ DRUGEGA
BREMENI POLEG VEČJEGA DOBIČKA, VEČJA AKONTACIJA DAVKA V
NASLEDNJEM LETU?
PRAV LEPA HVALA IN LP
DANIDAVID
UA, KOLIKO SEM VESEL, DA STE POMAGALA. NISEM BIL PREPRIČAN VASE, DA PRAV RAZMIŠLJAM.TOLIKO BRSKAŠ , DA NA KONCU NIČ NE
VEŠ.
SAMO ŠE TO, A FIRMO V VEZI IZPL.DOBIČKA RAZEN ODVODA DOHODNINE ŠE KAJ DRUGEGA
BREMENI POLEG VEČJEGA DOBIČKA, VEČJA AKONTACIJA DAVKA V
NASLEDNJEM LETU?
PRAV LEPA HVALA IN LP
DANIDAVID
danidavid
Ja, to pa res. Če firma uevljavlja olajšave za nakup osnovnih srdestev, potem v nadaljnjih (zdaj pa ne vem na pamet, a je 5 let ? naj me kdo popravi...) ne sme razporejati dobička za izplačilo udeležbe v dobičku. Oziroma ga lahko, vendar mora potem v tistem letu, ko izplača udeležbo v dobičku, povečati davčno osnovo za znesek uveljavljanih olajšav. Zato tudi ni čisto vseeno, (prej nerazporejeni) dobiček iz katerega leta se uporabi za izplačilo - sklep skupščine/lastnika naj to določi. Čeprav je lahko povsem vseeno, če npr. je družba uveljavljala olajšavo za nakup OS v letih 2003 in 2004, v letu 2005 pa izplača dobiček, bo morala za znesek uveljavljanih olajšav povečati svojo davčno osnovo ne glede na to, ali bo izplačala dobiček iz leta 2003, 2004, ali obeh. Če pa je uveljavljala olajšavo npr. samo v letu 2003, potem je pa razlika, ali izplačuje v letu 2005 dobiček iz leta 2003 ali 2004 - v tem primeru bolje, da samo tistega iz leta 2004.
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Ja Atlanta, mislil sem dobiček iz leta 2004,2003in 2002,skratka prejšnjih let. Niti pomislil nisem na uveljavljene olajšave za nakup OS.
Olajšave so bile glede na dobiček male, pa vendar. Je to smiselno, da imaš dobiček v višini 20. MIO, olajšave za OS pa si uveljavil v višini 195.000 SIT in nesmeš kasneje, ko imaš dovolj obratnega kapitala
izplačat dosežka-vsaj nekaj?
Hvala vam, veliko mi pomagate in LP
danidavid
Olajšave so bile glede na dobiček male, pa vendar. Je to smiselno, da imaš dobiček v višini 20. MIO, olajšave za OS pa si uveljavil v višini 195.000 SIT in nesmeš kasneje, ko imaš dovolj obratnega kapitala
izplačat dosežka-vsaj nekaj?
Hvala vam, veliko mi pomagate in LP
danidavid
danidavid
-
Franci1965
- Novinec

- Kraj: Ljubljana
-
Franci1965
- Novinec

- Kraj: Ljubljana
Se mi je zdelo
Se pravi podjetniku sledi:
25% davka od dobička pravnih oseb
če ima malo boljšo plačo (bruto) in nekaj več dobička ga doleti progresivna lestvica in prav hitro 50%
Skrajnji čas je za enotno davčno stopnjo!
p.s.
Zadnjič sem po radiu slišal definicijo podjetnika:
To je član družbe, ki ustvarja dobiček vendar ga mora biti pripravljen deliti z državo!
Kaj je v resnici podjetnik?
Bedak, ki ustvarja dobiček in država je pripravljena z njim deliti njegov dobiček
L.P.
Se pravi podjetniku sledi:
25% davka od dobička pravnih oseb
če ima malo boljšo plačo (bruto) in nekaj več dobička ga doleti progresivna lestvica in prav hitro 50%
Skrajnji čas je za enotno davčno stopnjo!
p.s.
Zadnjič sem po radiu slišal definicijo podjetnika:
To je član družbe, ki ustvarja dobiček vendar ga mora biti pripravljen deliti z državo!
Kaj je v resnici podjetnik?
Bedak, ki ustvarja dobiček in država je pripravljena z njim deliti njegov dobiček
L.P.