POSLOVNI PROSTOR IN KONEC AMORTIZACIJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mbvito
Novinec
Novinec

POSLOVNI PROSTOR IN KONEC AMORTIZACIJE

Odgovor Napisal/-a mbvito »

Lep pozdrav!

Imam velik problem in ne vem, kako ga naj rešim.Pred 10 leti sem dal ocenit lastni poslovni prostor sodno zapriseženemu cenilcu in na podlagi njegove cenitve obračunaval amortizacijo za uporabo lastnega poslovnega prostora.
Sedaj, ko se je ta prostor zamortiziral, bi rad ta prostor prodal in ne vem ali imam še kakšne obveznosti v zvezi z knjigo osnovnih sredstev.
Prostor je še vedno popolna last mene,kot fizične osebe in tako je tudi v E-knjigi.
Kakršnekoli olajšave za opredmetena osnovna sredstva ( -40% ) nisem nikoli upošteval.
Zanima me ali je s koncem amortizacije zadeva zaključena ali je res potrebno napisati fakturo na fizično osebo in s tem vrednost upoštevati kot dobiček v bilanci?
Če je to res,kakšen smisel je potem sploh imela amortizacija?

Lepo vas prosim za odgovor, lahko tudi na OS ali e-mail,hvala :?
mbvito
Novinec
Novinec

še enkrat lep pozdrav

kaj res nihče nima pametnega predloga oz. ve kako rešiti to zadevo?

prosim za odgovor, lep pozdrav
mbvito
Novinec
Novinec

kaj res nobeden ne zna odgovoriti na moje vprašanje?
mbvito
Novinec
Novinec

Ne vem zakaj nihče ne dobi odgovara na podobna vprašanja o osnovnih sredstvih?
Kot sem zasledil na forumu, je dosti skoraj podobnih vprašanj brez odgovora
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če ste imeli poslovni prostor v registru osnovnih sredstev in ste od njega obračunavali amortizacijo to ni vaš poslovni prostor ( kot fizična oseba ) ampak je to poslovni prostor, ki pripada firmi ( s.p.) . Narejen je moral biti prenos iz gospodinjstva v podjetje.

Amortizacijo ste si obračunavali zaradi povečanje stroškov in posledično zmanjšanja dobička. To, da sedaj po 10 letih poslovni postor nima več sedanje vrednosti mi je malo čudno saj je amortizacijska doba za stavbe veliko daljša.

Seveda če tako osnovno sredtvo prodate je razlika med prodajno vrednostjo in in sedanjo vrednostjo prihodek. Med dobo amortiziranja bi v vašem primeru zelo verjetno morali popraviti sedanjo vrednost saj so se na trgu neprimičnin razmere močno spremenile in je zato sedaja vrednost 0 nekoliko čudna, saj naj bi sedanja vrednost nekako spremljala realno vrednost osnovnega sredtva. Ker pa prevretnotovanja niste naredili sproti vas bo sedaj ob prodaji seveda vsa prevrednotovalna razlika z nazaj močno udarila.

Pozdrav vsem,

MG
mbvito
Novinec
Novinec

MG, hvala za odgovor in trud
Odgovori