Plača, potni stroški, regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naomi
Začetnik
Začetnik

Plača, potni stroški, regres

Odgovor Napisal/-a Naomi »

Zanima me, ali je pravilno, da mi delodajalec obračunava nadomestilo stroškov za prevoz na delo po 27,59 SIT/kilometer, čeprav obstaja možnost javnega prevoza, katerega stroški so znatno višji. Ali je to res odvisno od njihove dobre volje?
In to, da mi je v pogodbi o zaposlitvi navedel bruto znesek plače, kakšen je izračun neto plače?
Ali sem upravičena do regresa za ld, če sem 10.5. nastopila delo za nedol. čas in v kolikšni meri (prej nezaposlena).
Pogodba o delu je urejena s kolektivno pog. za gospodarske dejavnosti.

Hvala.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mielim, da vam stroške obračunava pravilno, 50% kilometrine za službeno pot, oz. 15% cene bencina. Mnoga podjetja imajo to urejeno tudi z internimi akti, nekatera do določene razdalje celo ne pobrnejo stroškov.

Splošna kolektvina:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">2. Prevoz na delo in z dela
Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Novi zakon o delovnih razmerjih:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><center>130. člen
(povračila stroškov v zvezi z delom)</center>
(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.
(2) Če višina povračila stroškov iz prejšnjega odstavka ni določena s kolektivno pogodbo s splošno veljavnostjo, se določi z izvršilnim predpisom.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Že kar nekaj časa (vse od uvedbe "dohodnine"), se plače izražajo v bruto zneskih. Koliko znaša "neto", je odvisno od višine plače, oziroma dohodnine, ki z višino plače. narašča. Nekako se giblje (na pamet) med 63 in 69%). Vse bo razvidno na plačilni listi.

Če ste nastopili delo 10. 5., vam po šestih mesecij nepretrganega dela pripada regres v celoti (v novembru), ko pridobite pravico do koriščenja dopusta v celoti.

Veliko uspeha v službi! :mrgreen:

LP, Mirko
maka
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a maka »

Ali je res veljavna kilometrina od 10.6.2003 dalje 56,04 sit ?

maka
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

No, popraviti se moram. Za službeno pot se obračuna 30%, in to je res od 10.6. dalje 56,04 SIT, za pot v službo (in seveda domov) pa 1/2 le te, to je 28,02 SIT. Spremljaj podražitve bencina!

LP, Mirko :wink:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Poglej tu: http://www.racunovodja.com/novicke.asp#obvestila
Priporočljivo obiskovanje strani: http://www.racunovodja.com/

LP, Mirko 8-)
maka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maka »

Samostojni podjetnik ima sedež podjeja na domačem naslovu. Kako se obračunava vsakodnevna pot do strank, ki so večinoma v istem kraju, vendar tudi po več kilometrov narazen (Ljubljana).

maka
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Manca »

ko smo že pri povračilu potnih stroškov:
kdaj se začnejo obračunavati potni stroški za prevoz na delo - kolikšna mora biti oddaljenost do službe

hvala

Manca
valdi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a valdi »

to je stvar podjetja samega, vendar mora biti zapisano v aktih od katere razdalje se obračunava prevoz na delo. V našem podjetju je to za razdalje daljše od 5 km.

Valdi :shock::shock:
Naomi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Naomi »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal elektrik</i>
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">2. Prevoz na delo in z dela
Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Novi zakon o delovnih razmerjih:
[quote]<center>130. člen
(povračila stroškov v zvezi z delom)</center>
(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.

:mrgreen:

LP, Mirko
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Mirko in vsi ostali, hvala za odgovor.
Odstavka v zvezi s povračilom stroškov sem si pogledala, zanima me pa še ta "ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza", saj v mojem primeru javni prevoz za 1,5X presega povrnjene stroške, ker ni direktnih avtobusnih povezav.

Ali je povračilo stroškov in pa tudi regres za delodajalca sploh kako zakonsko obvezujoč? Ali mi lahko enostavno odrečejo pravico do regresa denimo (rekli so mi, da ga verjetno ne bom dobila)?

Hvala za odgovor.
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Delodajalec je dolžan izplačati tako prehrano, prevoz kot tudi regres. vkolikor je delodajalec likviden (ima denarna sredstva) ne sme odreči pravice do izplačila regresa. Res pa je, da ste do njega upravičeni šele po šestih mesecih dela, ko ste upravičeni tudi do celega dopusta.

Delodajalec lahko tudi izbere najnižji znesek povračila prevoza na delo. Kadar povrne stroške javnega prevoza, obračuna po mesečnih vozovnicah ne pa po avtubustni karti v eno smer (najdražji prevoz).

Če pa delavec hodi k strankam v mestu kjer ima tudi sam sedež, pa se enostavno samo obračuna cela kilometrina (30% cene bencina). Vendar pa mora imeti za vsako pot tudi potni nalog.

Lep dan želim, Bina
Odgovori