otvoritvena stanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

otvoritvena stanja

Odgovor Napisal/-a ari »

Pozdravljeni !
Ali mi lahko kdo prosim pojasni tole.
Podjetje ima pri bilanci uspeha 700.000,00 izgube . Kako se to vpiše v bilanco stanja in kako se to potem odraža, ali je potem isto kot če bi imeli dobiček. Ni mi namreč jasno kaj potem oboje pomeni povečanje na pasivni strani bilance stanja saj pride v obeh primerih če vpišeš dobiček ali izgubo do povečanja pasivne strani bilance stanja. Kako to potem preneseš na otvoritveno temeljnico?
Res prosim za razlago in hvala.
tara
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Tako kot ugotavljaš, izguba se vpiše v pasivni strani bilance in ima predznak - in se odšteva od ostalih postavk. kot začetno stanje se knjiži na debetni strani konta izguba.
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Hvala Helena.
Ampak od česa se odšteje če nimaš nič kapitala ampak samo neporavnane obveznosti do dobaviteljev in države.
Naprimer d.n.o. nima na aktivi nič, morala sem celo priredit konto in za protivknjižbo naredit terjatev do družbenika ,to je lastnika. Na pasivi pa ima za 1200000,00 obveznosti in izgubo 700000,00. Kako bi zgledala ta bilanca in kako potem otvoritev. Prosim za pomoč.
tara
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

edino kar vem je, čeprav sem si nekaj časa belil glavo z d.o.o. in s sestavljanjem bilanc zanje, ki so imeli izgubo večjo od osnovnega kapitala in sedaj so tudi popravili poslovne izkaze na ajpesu tko da je mogoče prikazat negativni kapital - včasih si komaj referentki komaj dotupil da je kapital minus
aktiva in pasiva morata biti enaki
to se pravi izgubo knjižite na ustrezen konto v razredu 8 in naredite ustrezne protivknjižbe
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Nekaj je šlo narobe.
kratkor.obvezn. = 1,200.000
izguba = 700.000
kapital = -700.000
obvez.do virov sred. = 500.000
torej mora biti 500.000 na aktivi: morda stalna sredstva (preverite opremo) ali gibljiva sred. (če ni terjatev so morda zaloge?, morda gotovina v blagajni?, morda stanje na trr?)
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Ne nič nišlo narobe na aktivi sigurno ni nič ne na trr, tam je celo minus , sredstev ni nič vzpostavila sem samo terjatev do lastnika ker je to edina postavka da jo dam lahko v aktivo. Ali potem izgubo odštejem od obveznosti in potem za razliko dam terjatev do lastnika. bo tako prav?
tara
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ali delate otvoritev na dan 01.01.05? Kako pa je bilo lani zaključeno? Neusklajena bilanca stanja gotovo ni "šla skozi" ne na ajpes-a, ne na durs-u. Pasiva in aktiva pač morata biti enaki. Vztrajajte pri tem, da vam dostavijo zadnjo oddano bilanco in nadaljujte od tam.
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Ja Pamps ampak v lansi bilanci uspeha je bilo zgube 700000,00, ta pa potem v bilanci stanja ni bila sploh upoštevana zato sedaj ne vem kako popravit. in kako vzpostavit otvoritev s 01.01.05.
Torej v lanski bilanci stanja je bilo tako 1200000 na pasivi to so samo obveznosti ,kapitala ni nič. Na aktivi je bilo za 120000,00 terjatev do lastnika. Kako naj sedaj popravim da bi upoštevala izgubo in bi bila otvoritev pravilna. Za pomoč ti bom hvalažna.
tara
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Torej, jaz bi napravila sledeče:

1. če se bruto bilanca, kontne kartice (knjige) ne ujemajo z oddanimi izkazi, bi otvoritev sestavila na podlagi bruto bilance

2. če je bruto bilanca enaka oddanim izkazom, bi pri otvoritvi upoštevala stanje 31.12. in nato v tekočem letu knjižila ugotovljene utemeljene popravke
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Najlepša hvala Pamps.
tara
Odgovori