kriteriji za enostavno ali dvostavno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

kriteriji za enostavno ali dvostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a birsa »

Pozdrav, sem nov na forumu, vseh prispevkov nimam časa prebati, zato kratko vprašanje, če ve kdo odgovor. Med pogoji za vodenje enostavnega knjigovodstva je višina letnih prihodkov pod 10.000.000 SIT.
Kaj je s tem mišljeno: ali preprosto vsota vseh izdanih računov in izrednih prihodkov (kar ni težko doseči, imaš pa lahko tudi 9 milijonov stroškov, potem pa živi od enega milijona), ali pa so tukaj mišljeni prihodki, ki jih kot s.p. vpišem v davčno napoved in od katerih plačam davek, se pravi dobiček (eventuelno še zmanjšan za olajšave za vlaganja, ali morda povečan za vsoto socialnih dajatev - to je v bistvu moja letna bruto plača, ne pa vsota izdanih računov, ki jih morda, če imaš smolo, sploh nikdar ne dobiš plačanih)
hvala za pomoč
rea
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a rea »

Pozdrav!

Kriterij , da morajo biti letni prihodki nižji, so mišljeni prihodki kot prihodki in ne kot dobiček, torej izdani računi.

Stvar preživetja z enim miljonom, pa mislim, da ni bistvene razlike ali imaš enostavno ali dvostavno knjigovodstvo!? :sneodobren:

Če odmislimo stroške nakupa programa ali plačila rač.servisa, seveda, je pa neprimerno bolj velika preglednost pri dvostavnem!
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

Hvala za odgovor, se mi je kar zdelo da bo tako, nažalost.
Dejavnost imam 5 let, naštudiral sem enostavno knjigovodstvo za svoje potrebe, ki mi je čisto zadoščalo. Imam največ 250 poslovnih dogodkov letno, torec cca 20 na mesec ali enega na delovni dan. Razumem, da je preglednost pri dvostavnem boljša, posebno če imaš tisoče poslovnih dogodkov, za enega dnevno pa bi lahko s kredo beležil na leseno tablo, pa bi se vseeno znašel. Doslej me je knjigovodstvo stalo max 4 moje proste ure mesečno, ko bom pa prešel na dvostavno pa bo procentualno nekaj stokrat večje. Saj veste če je sedaj strošek nula, je vsaka najmanjša cifra neskončno več procentov od nule.
Pa bom že kako, obupal ne bom.
Odgovori