dohodnina - bivši študent brez olajšave?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bostjanz
Nov član
Nov član

dohodnina - bivši študent brez olajšave?

Odgovor Napisal/-a bostjanz »

Pozdravljeni!

ZDoh-1-UPB2 pravi:
(1) Rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta in njegovi dohodki, ki so predmet obdavčitve po tem zakonu, v letu, za katero se odmerja dohodnina, ne presegajo 1,600.000 tolarjev, se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, v višini 1,200.000 tolarjev letno. Navedena olajšava se prizna tudi osebi, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.
Do aprila sem imel podaljšan status študenta, 26. rojstni dan sem dosegel januarja, 6. leto po začetku študija pa že lani. Od aprila dalje sem redno zaposlen in bom presegel 1.600.000 (ne samo s štud. delom, ampak skupaj z redno zaposlitvijo).

Ali pravilno sklepam, da zaradi zgoraj navedenih pogojev po novem zakonu nisem upravičen do študentske olajšave?

Če ne bi bil prestar - bi se olajšava "delno" upoštevala za izplačila do dopolnjene starostne omejitve?

Lep pozdrav,
Boštjan
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Ker je bil vpis v šolsko leto pred 26. rojstnim dnevom, ki ste ga dopolnili še le leta 2005, spis pa leta 2004 je stvar skoraj 100% takšna.
Pri oddaji dohodninske napovedi za leto 2005 je potrebno poleg prejemkov iz delovnega razmerja vpisati tudi prejemke preko študentskega servisa, pa če presegajo mejo ali ne, ker imate polet teh prejemkov še drugi obdavčljivi dohodek. Olajšava se prizna v celotni višini, prav tako pa tudi splošna davčna olajšava 11% za celo leto in ne samo za mesece redne zaposlitve.
Če meje prejemkov z študentskim delom ne presegate se z uveljavljanjem olajšave ta znesek "nekako izniči" in se obdavčijo samo prejemki iz delovnega razmerja.
:szardi:
2xt
Kala
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Kala »

Post bom objavila kar pod tole temo, ker se mi zdi najbolj primerno. Konec leta se mi izteče status študentke in bom delo verjetno naprej opravljala z avtorskimi pogodbami ali pa bom odprla sp, zanima pa me kako je z dohodnino, če imaš več kot polovico leta en status potem pa prešaltaš na drugega. Ali mi zna kdo to razložiti ali pa mi pove iz svoje izkušnje, najlepša hvala za odgovore.
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Če boš celo leto še delala preko študentskega servisa ni problema, imaš olajšavo v zakonsko predpisani višini, če presežeš prejemke je razlika seveda obdavčena po lestvici, razen tega pa ti pripada še spošna davčna olajšava 11%.
Če boš delo nadaljevala z avtorskim honorarjem, od tega seveda plačaš akontacijo dohodnine od 90% osnove (10% so priznani normirni stroški). V dohodninski napovedi za leto 2005 vpišeš vse prejemke (preko študenta in preko avtorske pogodbe, pri kateri upoštevaš 10% normirne stroške, ki se v obrazen tudi vpišejo) Pri "obračunu" dohodnine se ti kot olajšava upošteva
- olajšava za študenske prejemke
- 11% splošna davčna olajšava v celem znesku
- 10% normirni stroški
ostanek se obdavči in plača razlika med potrebnim davkom za plačilo in že plačanim davkom oz. se vrne preveč plačani davek.

Če boš pa odprla s.p., pa je namesto prejemkov iz naslova avtorskega honorarja osnova za obdavčitev dobiček (razlika med prihodki in stroški), akontacijo dohodnine pa predstavljajo akontacije davka iz dejavnosti, ki jo kot s.p. plačuješ
:szardi:
2xt
Zgaga
Začetnik
Začetnik

Re: dohodnina - bivši študent brez olajšave?

Odgovor Napisal/-a Zgaga »

če še enkrat pozorno preberete:
(1) Rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta in njegovi dohodki, ki so predmet obdavčitve po tem zakonu, v letu, za katero se odmerja dohodnina, ne presegajo 1,600.000 tolarjev, se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, v višini 1,200.000 tolarjev letno. Navedena olajšava se prizna tudi osebi, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

Boštjan, niste prestari. Samo malo dvoumno ste napisali glede šestega leta... ste jih 6 že izrabili, ali je bilo študijsko leto 2004/2005 šesto leto? Če pa bodo letošnji skupni dohodki (študentsko + plača + kar-pač-še) višji od 1,6 M, pa itak "ven padete" iz tega člena.

Kala, mislim, da za vas tudi velja tako. Če boste pod cenzusom, vam pripada olajšava. Ali celotna ali samo delež (jan. - sep.), pa ne vem... :szardi:
bostjanz
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bostjanz »

Zgaga, vpisal sem se v 1998/1999, torej je bilo 2004/2005 7. leto.
Sicer sem pa res bil površen pri branju.... skupni dohodki bodo presegli 1.600.000 in bi očitno res v vsakem primeru izpadel "iz igre".

Hvala za pojasnilo in lep pozdrav,
Boštjan
Dzoni Wajsmiler
Novinec
Novinec
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dzoni Wajsmiler »

Tudi sam sem star 26 let in še vedno študiram. Kaj natančno pomeni teh 6 študijskih let? Status študenta sem imel samo petkrat (skupaj z letošnji šolskim letom 2005/06), ostalo sem ali pavziral ali bil na zavodu za zaposlovanje.

Hvala za odgovor...
Dzoni Wajsmiler
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dzoni Wajsmiler »

Vemo kaj o tem?
Dzoni Wajsmiler
Novinec
Novinec