najemnina
Moderator: Mirko Zbačnik
najemnina
Fizična oseba odda prostor v najem dvema različnima s.p.-jema. Najemni pogodbi sta sklenjeni. Zanima me kakšne obveznosti imata tako fizična oseba kot s.p. in kako se obračunavajo stroški (gretje, voda, elektrika), glede na to, da fizična oseba ne more izdajati (prefakturirati) stroškov, ki nastajajo v objektu. Je bolje, če se to plačuje najemodajalcu ali direktno izdajatelju računov (npr. Snaga, Elektro, Plin). In kako je z najemnino in davki? Prosim čimveč informacij, tudi računovodskih.
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Lahko napišete v pogodbo oz.aneks, da se stroške vključi v najemnino po predloženih računih in jih ob vsakem obračunu najemnine dodate vsakemu najemojemalcu pol v najemnino.
Lahko pa tudi uredite izdajanje računov na najemojemalca - če se da, vsakemu pol, če ne, pa jih eden prefakturira drugemu.
LP
Mirjana
Lahko pa tudi uredite izdajanje računov na najemojemalca - če se da, vsakemu pol, če ne, pa jih eden prefakturira drugemu.
LP
Mirjana
Hvala, hvala, hvala! Ampak jaz sem že čisto obupana... Torej (podatki so izmišljeni): najemnina neto 40.000,00 + dodatni stroški (ki vsak mesec variirajo) npr. 25.000,00. Dobim na trr 65.000,00. Najemojemalec odvede še akontacijo dohodnine. Koliko (25% od česa)? V napoved dohodnine pa prijavim kaj?? Npr. 65.000,00 * 12 mesecev (to je za enega najemojemalca)*2 (ker sta dva). Me prav zanima koliko dohodnine bom plačala drugo leto!! Res sem že čisto obupana...
<font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1">
<font color="blue">Grahornik, predlagam ti, da se za pomoč oz.nasvet obrneš na najbližji
knjigovodski servis, ki ti bo pojasnil obračun akontacije dohodnine (rek-2),
ter tudi tvojo dohodinsko napoved. Če pa želiš stvar naštudirati, vzemi
kako gradivo,npr. "Vodnik po osebnih davkih", pa bo. Glede stroškov tudi
mislim, da je najbolje urediti direktno fakturiranje na najemnike in potem
prefakturiranje. Lep dan želim, Gordana</font id="blue">
<font color="blue">Grahornik, predlagam ti, da se za pomoč oz.nasvet obrneš na najbližji
knjigovodski servis, ki ti bo pojasnil obračun akontacije dohodnine (rek-2),
ter tudi tvojo dohodinsko napoved. Če pa želiš stvar naštudirati, vzemi
kako gradivo,npr. "Vodnik po osebnih davkih", pa bo. Glede stroškov tudi
mislim, da je najbolje urediti direktno fakturiranje na najemnike in potem
prefakturiranje. Lep dan želim, Gordana</font id="blue">
NE VEM ZAKAJ NE BI NAJEMODAJALEC SPOROČIL NOVIH PODATKOV ZA POŠILJANJE RAČUNOV ZA T.I. OBRATOVALLNE STROŠKE. PREDLAGAM, DA Z NAJEMNIKOMA SKLENE ANEKS K POGODBI, KI JE ŽE PODPISANA, PRI PODJETJIH ZA ODVOZ SMETI OSKRBO Z ELEKTRIKO ITD. JE MOGOČE TO UREDITI IN SE BODO RAČUNA GLASILI DIREKTNO NA TISTE, KI VPLIVAJO NA VIŠINO STROŠKOV IN SO JIH PO ZAKONODAJI TUDI DOLŽNI PLAČEVATI (VŠTEVAJO PA SI JIH MED STROŠKE). kAR SE PA TIČE VZDRŽEVANJA PROSTOROV PA BO FINANCIRAL NAJEMODAJALEC IN SE BODO BLASILI RAČUNI TUDI NANJ. UPRAVNIKI STANOVANJ IN POSLOVNIH PROSTOROV VSI V PRAKSI POŠILJAJO LOČENE RAČUNA STROŠKOV UPRAVNIKA OD OSTALIH STROŠKOV (NPR. ČIŠČENJE SKUPNIH PROSTOROV PORABA ELEKTRIKE NA STOPNIŠČU OZ. V SOUPORABI PROSTOROV, OGREVANJE).