Novoletni aranžma; Darila poslovnim partnerjem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vera007
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a vera007 »

Vprašanje:
1. Na kateri konto knjižimo račun Cvetličarne za novoletni aranžma?
2. Kam knjižiti darila (vrednost do 5.000,00 SIT) poslovnim partnerjem?
soncek15
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a soncek15 »

Pravtako tudi mene zanima isto ter ddv odbitek, ter ali je možno poslovna darila tudi knjižit pod reklamo, če imajo logotim firme?
UPAM, DA SI BO KDO VZEL ČAS IN KOMENTIRAL, SAJ IMAMO VSI VEČ ALI MANJ NA KONCU LETA S TEM OPRAVKA. :lol:
maži
Začetnik
Začetnik
Kraj: dolenjska

NOVOLETO

Odgovor Napisal/-a maži »

ČE JE NA RAČUNU LOČENO DOTISK, TER LOČENO ARTIKLI, KNJIŽIM DOTISK NA REKLAMO TER DDV ODBIJAM, ARTIKLE PA DAM POD REPREZ.
ZAKAJ NEBI VSKAJ OD ENEGA DELA ODBIJALA DDV!

LP
dolenjka
vera007
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a vera007 »

Posredujem (neuraden) odgovor:
Novoletni aranžma (ikebana) se knjiži na druge stroške materiala in upošteva vstopni DDV. Zakaj? Zato ker je nujno potreben za ugled podjetja. Uradnega odgovora vam ne bo dal nobeden, ker o tem konkretno nikjer nič ne piše.
Darila poslovnim partnerjem: Kar je za pojest in popit (buteljke) je lahko reprezentanca, z utemeljitvijo da smo jih odprli in popili v podjetju ob obisku partnerjev. Na računu na hrbtni strani napisati kateri partnerji so to bili.
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ikebana in manjša darila poslovnim partnerjem

Odgovor Napisal/-a danidavid »

Zdravo!

Ikebana je šteti enako kot med letom rože v vazi, torej MATERIALNI STROŠEK.

Darila do pet tisoč so reprezentanca, nad to vsoto pa boniteta.

Artikli brez znaka firme so reprezentanca, z znakom pa reklama, ker zato tudi natisnete znak.

LP Danidavid
danidavid
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a danidavid »

DOPOLNITEV!

v skladu z 2.točko 19.člena ZDOH-1 se ta darila prejeta od fizične osebe, ki ni delodajalec ali z njim povezana oseba ne štejejo za dohodke in se ne plačuje dohodnine, oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo po 2.odst.101.člena, če posamezno darilo ne presega vred.5000,00sit, oziroma če skupna vrednost ne presega 10.000,00 sit od enega darovalca.

LP danidavid
danidavid
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Na seminarju so nam tako tolmačili razliko med reklamo in reprezentanco:
reklama je tisto, kar lahko dobi vsak, ki to želi : naprimer koledarčki, kulice, baloni itd(vse z logotipom), ki jih pri blagajni delijo v nekaterih trgovinah, na sejmih ipd. Tisto, kar pa je namenjeno samo nekaterim (npr. poslovnim partnerjem) pa je reprezentanca. Res pa se mi sedaj postavlja vprašanje, kam knjižiti velike stenske koledarje z logotipom, ki pa jih delimo samo partnerjem? Po eni strani si delamo reklamo, po drugi pa niso namenjeni vsem!?
:sjezen:
slava
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

kolikor jaz vem, je reprezentanca izključno samo hrana in pijača.
Darilca so po mojem lahko reklama. Konec koncev vem, da bom nekaj darilc razdelil ob koncu leta ljudem v podjetjih s katerimi sodelujem, ne pa vsem delavcem. Reklama ima namen povečati prodajo. Moja utemeljitev: lahko bo nekdo v firmi užaljen, ker se ob koncu leta ne bom spomnil nanj, in drugo leto ne bo več posla, torej je vsako majhno darilo, tudi brez logotipa moje firme, lahko reklama, ker mi omogoča posle v prihodnosti
Odgovori