npr. imam registrirano podjetje na ime Sekvenca, d. o. o., podjetniško in poslovno svetovanje. Tako se tudi predstavljam v pravnem prometu. Potem pa se odločim, da bi imela še drugo dejavnost, npr. študentski servis, ki ga poimenujem Zofka in tako se od danes naprej firma imenuje: Študentski servis Zofka, Sekvenca, d.o.o., podjetniško in poslovno svetovanje.
Ker naj bi bila navedba študenstkega servisa le dodatna sestavina, ki je naj ne bi bilo potrebno vpisovati v sodni register, izdajam račune in napotnice pod imenom, kot je zgoraj navedeno - se pravi, prvo Študentski servis Zofka, Sekvenca, d. o. o., podjetniško in poslovno svetovanje
Osebno še vedno mislim, da bi bilo bolj pravilno, da se uporablja ime, ki je kot takšno navedeno v sodnem registru, AJPES-u, v imeniku davčnih zavezancev - se pravi Sekvenca, d.o.o., podjetniško in poslovno svetovanje, študentski servis Zofka (ne pa obratno), ker prihaja do zmote.
Je moje mišljenje pravilno?
Nastopanje v pravnem prometu
Moderator: Mirko Zbačnik
Vprašanje sem izpostavila zato, ker je naše podjetje xy dobivalo napotnice od študentskega servisa, ki ni nikjer registrirano (sodni register... ) oz. na napotnici in tudi računih so kot prvo navedli naslov- ime študentskega servisa, navedli še agencijo za zaposlovanje ter nazadnje ime firme, ki je registrirana v sodnem registru.
Naše podjetje xy je takšnemu podjetju zavrnilo tako račune kot napotnice z obrazložitvijo, da njihov študentski servis pravno formalno ne obstaja ter da jih naprošamo, da v prihodnje izstavljajo račune ter napotnice na ime s katerim so registrirani.
ŠS se s tem ni strinjal, ter je podal pritožbo na agencijo yx, ki jim je ugodila z obrazložitvijo, da gre le za dodatno sestavino firme, ki je ni potrebno navesti v sodni register oz. da gre le za komercialno ime firme.
Kaj naj preostane?
Naše podjetje xy je takšnemu podjetju zavrnilo tako račune kot napotnice z obrazložitvijo, da njihov študentski servis pravno formalno ne obstaja ter da jih naprošamo, da v prihodnje izstavljajo račune ter napotnice na ime s katerim so registrirani.
ŠS se s tem ni strinjal, ter je podal pritožbo na agencijo yx, ki jim je ugodila z obrazložitvijo, da gre le za dodatno sestavino firme, ki je ni potrebno navesti v sodni register oz. da gre le za komercialno ime firme.
Kaj naj preostane?
Brez komentarja!
V zakonu piše eno, v resnici pa se odvija nekaj čisto drugega, odgovorne službe? pa spijo.
Že večkrat sem čisto dobronamerno opozorila kakšno firmo, da nimajo prav izstavljen račun, pa prav tako ni bilo odziva - da bi se pa šla špecanje, pa se mi tudi zdi za malo.
Res ne vem, kaj bi bilo najprimernejše storiti.
V zakonu piše eno, v resnici pa se odvija nekaj čisto drugega, odgovorne službe? pa spijo.
Že večkrat sem čisto dobronamerno opozorila kakšno firmo, da nimajo prav izstavljen račun, pa prav tako ni bilo odziva - da bi se pa šla špecanje, pa se mi tudi zdi za malo.
Res ne vem, kaj bi bilo najprimernejše storiti.
Tudi sama sem zelo šokirana nad našimi organi, saj je v zakonu lepo navedeno, da je firma ime, s katero družba posluje in kot tako jo mora družba uporabljati v poslovnem prometu.
Res je, da zakon nadalje obravnava bistvene in dodatne sestavine, toda le-te se nanašajo bolj kot ne na, fantazijska poimenovanja oz. skovanke, ki v običajni rabi nimajo posebnega imena.
Ni pa logično, da neka firma v poslovnem svetu uporablja ime študentskega servisa (ki nikjer ne obstaja), pa čeprav pod okriljem svoje registrirane firme.
Pika na i, pa je dejstvo, da smo preverili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ali ima omenjeni študentski servis koncesijo za opravljanje študentskih storitev in rezultat? - tega servisa sploh ni, je pa res, da ima registrirana firma koncesijo.
Nič več mi ni jasno
Res je, da zakon nadalje obravnava bistvene in dodatne sestavine, toda le-te se nanašajo bolj kot ne na, fantazijska poimenovanja oz. skovanke, ki v običajni rabi nimajo posebnega imena.
Ni pa logično, da neka firma v poslovnem svetu uporablja ime študentskega servisa (ki nikjer ne obstaja), pa čeprav pod okriljem svoje registrirane firme.
Pika na i, pa je dejstvo, da smo preverili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ali ima omenjeni študentski servis koncesijo za opravljanje študentskih storitev in rezultat? - tega servisa sploh ni, je pa res, da ima registrirana firma koncesijo.
Nič več mi ni jasno