047 ali 040

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Pepita
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

047 ali 040

Odgovor Napisal/-a Pepita »

Kot prvo se računovodstva še učim. Pomagam si z IKS-i. Morala bi poknjižit račun za gsm telefon. Kot ste že debatirali na tem forumu spada mobitel ne glede na vrednost med OS.
Zdaj pa me zanima ali knjižite osnovna sredstva prvo na 047 potem prenos na 040, tako piše v IKS-u. Samo je primer za stroj. Zdaj pa ne vem kako je s telefoni, računalniki...
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Mi poknjižimo nabavo vse opreme preko investicij v teku na kontu 047 potem ko opremo damo v uporabo pa na 040 ne glede na vrednost opreme in vrsto opreme(računalniki,telefoni pohištvo...)
klelija
Pepita
Začetnik
Začetnik

Mi smo storitveno podjetje in nimamo nobenih investicij, ki bi jih lahko dala v uporabo. Med OS imamo samo računalnike, prenosnike, mobitele, laserje...
Zato kaj predlagate v mojem primeru.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Mi tudi knjižimo nabavo OS preko konta 047.
Pepita
Začetnik
Začetnik

Marjeticava, kdaj pa potem prenesete na 040? Kupimo danes računalnik in ga dam na 047, kdaj pa na 040. Uporabljat ga začnemo takoj.
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Potem ni potrebe, da knjižite preko 047. Mi osnovna sredstva, ki jih usposobimo v istem mesecu kot jih kupimo, knjižimo direktno na 040. Mobilni telefon res ne rabi daljšega časa, da ga usposobiš za uporabo.
Evida
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Če je osnovno sredstvo dano takoj v uporabo, že na računu za nabavo zaprem 047 in knjižim na 040. V primeru, pa da se osnovno sredstvo pripravlja na uporabo dalj časa, pa prenesem na 040 s temeljnico na dan prenosa osnovnega sredstva v uporabo. Seveda za znesek na 040 seštejem vse stroške nabave za to osnovno sredstvo, ki so knjiženi na 047 konto. Upam, da sem bila dovolj jasna, sicer še vprašajte kar ni jasno.

Lep pozdrav
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Načeloma naj bi vse knjižili prek konta 047, pa še praktično prednost ima konec leta - točno vemo, koliko je investicij v tekočem letu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Tudi kontrola za podatek v informativnem delu obrazca Obračun DDV za nabave osnovnih sredstev, da ne seštevaš po analitičnih kontih.
Pepita
Začetnik
Začetnik

Torej, elektrik bi vi tudi v mojem primeru (računalnike, mobitele, printerje) vse knjižili preko konta 047 in dam na isti dan v uporabo (040). Tako????
pridna mravljica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pridna mravljica »

ja, točno tako (na 047 in nato takoj na 040)

:)))
Odgovori