Kaj mi lahko obrazložite, mi ni preveč jasno-100 enot je nabavna cena v Avstriji za gumo, s tem da v Avstriji na osnovi predložene izjave dobimo neto ceno brez MWSt, kakšna je kalkulacija za prodajno ceno? Kupim jo za 100 enot, prodam za 130 enot, nekaj je treba zaslužit, na računu za kupca je 130 enot+20% DDV po logiki? Vstopnega DDV pa tako ni če smo v Avstriji plačali neto?
Če bi v Avstriji plačali gumo z DDV potem bi v vnašal v kolono 47 in 48 vstopnega ali ne?
Izstopni pa je tako naš končni kupec in gre normalno v kolono 32?
NABAVA STAREGA OSNOVNEGA SREDSTVA -AVIONA IZ EU
Moderator: Mirko Zbačnik
NABAVA STAREGA OSNOVNEGA SREDSTVA -AVIONA IZ EU
Mi smo nabavili staro tovorno vozilo iz EU brez DDV in tudi v Sloveniji nismo plačali DDV-ja, ker mislim, da bi imeli pravico si ga odbijati, samo v DDV obrazcu je to potrebno vpisati v prave stolpce.
Če pa nabavljate OS z DDV, ga lahko v njihovi državi zahtevate nazaj.
Investicijska olajšava za letos pa je 20% in jo lahko upoštevate.
Če pa nabavljate OS z DDV, ga lahko v njihovi državi zahtevate nazaj.
Investicijska olajšava za letos pa je 20% in jo lahko upoštevate.
V zvezi z DDV-jem si lahko pomagate z najnovejšim IKS-om (9-10/05). Na str.256 se začne poglavje o pridobitvah in dobavah vozil med članicami EU. Skladno s tabelo na str.257 zrakoplov štejemo med prevozna sredstva. Na str.260 je opisana pridobitev rabljenih prevoznih sredstev iz EU in na naslednji strani je tabela kdo kaj obračuna in plača. Morda vam bo v pomoč.
Jaz bi vsekakor naredila samoobdavčitev, tako kot za prejeto blago iz EU, tudi DDV bi odbila, če gre za opremo za opravljanje dejavnosti. Kar pa se amortizacije tiče, pa zakon pravi, da če nabavite opremo od nerezidenta, se amortizacija prizna samo v primeru, da dokažete da osnovno sredstvo še ni dokončno amortizirano. Kaj in kakšen naj bi bil ta dokaz mi ni jasno, tudi kakšnega mnenja glede tega nisem nikjer zasledila, bi pa na vašem mestu prosila prodajalca, da mi da izjavo, da omenjeni avion še ni dokončno amortiziran in da prodajna vrednost ustreza neodpisani vrednosti osnovnega sredstva.
Pri nakupu katerega koli blaga v EU ste dolžni plačati DDV poglejte si 19 člen ZDDV. Istočasno pa imate pravico do odbitka DDV na osnovi 40.člena ZDDV (če so pogoji izpolnjeni) Glede amortizacije mislim, da sem nekje zasledila, da si jo lahko obračunavate oz. vam je priznana tudi, če nimate potrdila o neodpisani vrednosti, malo poglete spremembe zakonov od letos. Pa še DURS kakšnega svetovalca povprašajte kako in kaj.
Lp
Lp
Tanja