Odpis osnovnega sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jona
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odpis osnovnega sredstva

Odgovor Napisal/-a Jona »

Kako naj poknjižim odpis osnovnega sredstva, ki je bilo uničeno? Ali ga do datuma uničenja še lahko amortiziram? In kako vse skupaj zakonito prikažem v knjigah-s.p. DDV zavezanec.Verjetno moram pripraviti zapisnik, kako pa to poknjižim???
Prosim za odgovor.
Hvala, Jona
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a valerym »

Ko je OS enkrat uničeno, se ne amortizira več, ker ga ni. Amortizacija pomeni obrabo osnovnega sredstva.

Moraš narediti zapisnik o uničenju, najboljše je če si pridobiš kakšno potrdilo. Zadevo za mora podpisati direktor. Osnovno sredstvo pa moraš dati izven uporabe.

Neodpisano vrednostjo osnovnega sredstva pa moraš dati na poslovne odhodke (upam vsaj, da je tako). Glede teh odhodkov nisem ravno 100%. Upam, da glede tega še kdo napiše mnenje!

lp valerija
Jona
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Jona »

Do konca julija smo računalnike uporabljali, ko pa nam je udarila strela in nam preko tel.kabla skurila vse kar je bilo prižgano: telefone, računalnike, printer...Torej jih menda do konca julija amortiziram, nato pa na podlagi zapisnika odpišem. Knjižbe mi niso čisto jasne. Hvala za pomoč.
Sem malo out iz računovodstva, ker sem bila na porodniški in sem še malo zbegana. Vseeno hvala,
Jona
Odgovori