reprezentanca in blagajniški računi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
edora
Začetnik
Začetnik

reprezentanca in blagajniški računi

Odgovor Napisal/-a edora »

Spoštovani!
Direktor je šel v Italijo in kupil nekaj panetonov za obdaritev naših strank, ker so tam bolj poceni. Račun, ki ga je prinesel je brez naziva našega podjetja z obračunanim it. DDV-jem. Jaz račun poknjižim na strošek reprezentance in obv. do vračila denarja direktorju(417/255). Ali tak račun vpišem tudi v knjigo DDV in če kako?
Kaj pa naredim z enakim računom slovenskega dobavitelja, ki zopet nima naziva podjetja? ( in sicer je kupil steklenice za vino-isto reprezentanca)?.
Ali mi lahko kdo svetuje, kako vi to rešujete?
Jaz bi take račune ne vpisovala v knjigo DDV-ja. In če je bolje da tudi v glavno knjigo ne poklnjižim, tudi ne bom saj gre za majhne zneske. Vse skuopaj je cca. 10.000,00 sit.
Hvala že v naprej za pomoč in lepe praznike vsem vam !
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Če gre za tako nizke zneske, ki ne pomenijo nič jih jaz sploh ne bi knjižila. Pri slovenskih dobaviteljih pa bi poskušala dobiti nove račune za popolnimi podatki.

Teh računov jaz nikakor ne bi dala v DDV.

Računi, ki imajo tuj DDV, se sploh ne vpisujejo v DDV (vsaj mislim, da je tako)

Upam, da sem kaj pomagala

lp, valerija
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Če račun nima v naziva vaše firme, ga ne moraš upoštevati kot strošek vaše firme. Je brezpredmeten.
edora
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a edora »

Če je tako kot pravite vi, potem kaj pa računi za cestnino, ali parkirnino, ali pa za koleke, če se kupi v trafiki?
So brezpredmetni?!
Ni retorično vprašanje, zato bi želela, da mi odgovorite, ker jaz te račune knjižim v glavno kjnigo.Ali potem delam narobe?
Kaj pa z računom zsa gorivo v Italiji, ko direktor plača s poslovno kartico, račun pa mu ne izdajo z našim nazivom podjetja, ker jim program tega ne podpira?( govorimo o majhnih bencinskih. Kaj naredim v tem primeru??? Ali tega ne morem upoštevati kot strošek goriva?
Prosim, če mi kdo pove ali sploh delam prav, da knjižim potemtakem te račune.
Hvala .
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

ja računovodje dragi, kaj pa delate? cestnine in parkirnine se pač doda k potnemu nalogu (plačani so bili recimo z gotovino). Vse kar nima naziva firme je samo po sebi res brezpredmetno, lahko pa napišeš lasten verodostojen dokument - temeljnico, vanj vpišeš zneske teh računov, ki jih seveda znaš opravičiti pred vsakim inšpektorjem brez jecljanja, na DDV bi pa jaz kar pozabil - strošek je kompleten račun z DDV jem skupaj (tudi iz tujine) Tudi na cestninskem lističu je vpisana vrednost DDV ja, vendar plačam ga iz svojega žepa z gotovino, priložim in obračunam ga s potnim nalogom, in dobim osebno izplačilo v celoti, za firmo pa je potem v celoti stošek
pozdrav
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

V določenih podjetjih ti sploh ne morejo izdati računa z nazivom podjetja če nisi zavezanec za DDV. Torej ni vedno možno dobiti računa z nazivom. Se pa strinjam da je potrebno imeti obrazložitev zakaj so nekateri računi brez naziva. Za cestnine, parkirnine, gorivo ipd, pa se DDV itak ne odbija, ravno tako ne pri reprezentanci, tako da to sploh ne bi smelo biti vprašanje.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

To pa ni zmeraj čist res: za tovorna vozila lahko odbijaš DDV od goriva , cestnine...
Pa ne vem ,če se take račune vedno pripne k potnemu nalogu.npr.če plačaš dobroimetje za ABC kartico ga ne moreš pripeti k nalogu, ker se ne nanaša samo na ta potni nalog, ampak na 2, 3 tedne ali celo mesec,e odvisno od porabe.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Uni, seveda to ne velja za tovorna vozila, ampak ker je bilo govora o direktorju ki je nabavil darila sem predvidevala da se ne vozi naokrog v tovornem vozilu.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Za cestnino, parkirnino se strinjam, da jih upoštevamo - so priloga k potnemu nalogu. Ne strinjam se pa, da bi upoštevala račun brez podatkov firme,kot strošek reprezentance.
Odgovori