Skrajšani delovni čas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pa&ga
Novinec
Novinec
Kraj: Tržič

Skrajšani delovni čas

Odgovor Napisal/-a pa&ga »

Pozdravljeni!

Trenutno sem na porodniškem dopustu, ki se mi izteče konec februarja. Zaposlena sem za nedoločen čas. Odločila sem se, da bom po porodniškem dopusta delala s skrajšanim delovnim časom. Delodajalec se s tem ne strinja in mi je celo zagrozil, da me sploh ni treba več nazaj v službo, ker me za štiri ure ne rabi. Zaposlena sem v trgovini, kjej je zaposlenih še nekaj delavk za določen čas.

Zanima me, če me lahko odpusti kot presežek.

Najlepša hvala za odgovor.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če bi vas odpustil, bi potem težko upravičil novega zaposlenega na istem delovnem mestu.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Pravico do krajšega delovnega časa do otrokovega 3 leta vam daje 48. člen ZSDP-UPB1 (Ur.l. RS 76/03) in ne volja delodajalca:

(pravica staršev do krajšega delovnega časa)

Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas.
Eden od staršev, ki neguje in varuje težje gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka, ima pravico delati krajši delovni čas tudi po tretjem letu starosti otroka, vendar ne dlje kot do 18. leta starosti otroka.
V primerih iz prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino. Republika Slovenija plačuje prispevke po stopnjah, določenih z zakonom, ki določa stopnje prispevkov za socialno varnost.
Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost.

Vsekakor pa morate upoštevati roke in način obveščanja delodajalca o nameravanem opravljanju dela s skrajšanim del časom.
Kar pa se tiče odpovedi, uživate varstvo pred odpovedjo, zato bo imel delodajalec veliko problemov vkolikor vas bo želel odpustiti zaradi tega.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Odgovori