Drobni inventar - osnovno sredstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sm
Računovodja
Računovodja

Drobni inventar - osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a sm »

Zanima me, kam knjižite nakup predmetov, ki imajo daljšo življensko dobo, njihova vrednost pa je recimo pod 10.000 tisočakov, npr. poštni nabiralnik, pištola za silikon, mobitel aparati v akciji (8.000)
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Pa recimo spet artikli kot je lopata, kramp - potrebujemo za vzdrževanje okolice naših prostorov. Ali bi to dali direktno v stroške, ali bi določili evidenčno številko.

DI imamo namreč voden po številkah.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz to knjižim preko konta 321 takoj v stroške - konto 404.
LP :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Meja po SRS za drobni inventar, ki ga vodite v razredu 3 je 100 EUR, drugače pa lahko DI vodite tudi med osnovnimi sredstvi, vrednost do 500 EUR. Tega lahko vodite skupinsko ali posamič. priporočam posamično vodenje, ker je tako amorizacija davčno priznana ter tako nabavo lahko upoštevate kot olajšavo za OS v davčni bilanci (po ZDDPO).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Pepita
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Pepita »

Jaz imam tudi tak primer, da ne vem kam naj knjižim gsm telefone, ki jih kupimo v akciji za 5.000,00 SIT? Jaz sem mislila dat to v DI, kolegica pa daje to med OS. Kam pa vi?
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

kolikor vem samo mobiteli in ostala telefonija morajo biti ne glede na vrednost tudi če so vredni 1 sit v akciji knjiženi pod osnovna sredstva ostalo se pa lahko knjiži ditektno v stroške
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

MObiteli in telefoni namreč zadoščajo za razvrstitev po SRS, ker je rok trajanja nad eno leto.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
aisha
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a aisha »

ČE JE POTREBNO KNJIŽITI MOBITELE POD OS, KOLIKO JE POTEM DAVČNO PRIZNANA AMORTIZACIJSKA STOPNJA? - MOBITELI SO UPORABNI NAJVEČ 2 LETI!!! JAZ SEM JIH NAMREČ KNJIŽILA TAKOJ V STROŠKE POROŠNEGA MATERIALA. HVALA!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz mobitele tudi knjižim direktno v stroške preko konta 321-Zaloge drobnega inventarja in embalaže, dane v uporabo. Seveda tiste do 100 eur v tolarski protivrednosti, ostale pa vnesem v register osnovnih sredstev.
LP :)
aisha
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aisha »

SEM PA V DILEMI... ALI JE POTREBNO VODIT ZA MOBITELE, PA TUDI DRUG "POTROŠNI MATERIAL" (NPR. ORODJE....), KI JE MANJŠE VREDNOSTI OD 100 € IN IMA DALJŠO ŽIVLJENSKO DOBO OD 1 LETA SEZNAM ? PRED LETI SMO VODILI SEZNAM DROBNEGA INVENTARJA (POSEBEJ NA EXCELU). TA DI JE BIL ŽE PRED LETI AMORTIZIRAN (VREDNOST JE NIČ). ALI MORAM ŠE VEDNO VODIT TA SEZNAM? NABAVNE VREDNOSTI SO "ABSURDNO" NIZKE ... HVALA!
dominik111
Nov član
Nov član

Knjiženje drobnega inventarja

Odgovor Napisal/-a dominik111 »

Drobni inventar z življensko dobo do enega leta se lahko odpiše v enem letu pod posamično vrednostjo 500 EUR (glej spodaj), kot strošek materiala preko razreda 3 pa se lahko zavede pod vrednostjo 100 EUR (SRS).

Kar pomeni, da se priporoča vodenje drobnega inventarja, ki bo trajal dlje kot eno leto, na kontu 041 in popravek na 051; da lahko konec leta naredite inventuro in primerne odpise. Pomembno je, da je nekje evidenca dlje trajajočega drobnega inventarja, ne glede na njegovo sedanjo vrednost, sicer se preglednost izgubi. Seveda je to tudi odvisno od velikosti podjetja in velikosti sektorja računovodstva.

26. člen Zakona o davku na dohodeh pravnih oseb:
(5) Ne glede na določbe prvega do četrtega odstavka tega člena se pri opredmetenem osnovnem sredstvu, katerega doba uporabnosti je daljša od enega leta in katerega posamična nabavna vrednost ne presega tolarske vrednosti 500 EUR, kot odhodek ob prenosu v uporabo prizna odpis celotne nabavne vrednosti.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pri nas noben mobitel ne vzdrži več kot eno leto. zato sem vse (ne glede na vrednost - eden je stal okrog 60.000,00) knjižila med DI in dala takoj v stroške. Imeli smo inšpekcijo pa inšpektor ni imel pripomb. Zdaj pa nisem prepričana, ali je tako pravilno ali pa je račune spregledal?
slava
Odgovori