11 – DENARNA SREDSTVA NA RAČUNIH
V tej skupini se izkazujejo denarna sredstva na računih organizacij, pooblaščenih za opravljanje plačilnega prometa. Ločeno se izkazujejo denarna sredstva, ki se uporabljajo za določen namen.
Zanima me kaj je mišljeni z "določen namen"? Kaj konkretno naj bi to bilo...Ker jaz pri društvu tega nič ne razmejujem...
hvala
110 - tolarska sredstva na računih
111 - tolarski depoziti na odpoklic
112 - devizna sredstva na računih
113 - devizni depoziti na odpoklic
114 - denarna sredstva na posebnih računih oziroma za posebne namene
Vem, neumno, vendar bi lepo prosil če mi lahko še razložite pomen "na odpoklic" - po domače...
(kaj od tega so denarna sredstva na navadnem TR?)
Za posebne namene - a je to mišljeno - pač, recimo društvo odpre dodatni račun, kamor daje sredstva, ker bo nekega dne z njimi recimo kupilo neko osnovno sredstvo...???
hvala
Z depoziti nimam ravno veliko opraviti, mislim, da jih obstoja več vrst: depozitna pogodba na odpoklic (prekličeš, ko potrebuješ sredstva), depozitna pogodba o vezanem depozitu za določen čas (na primer za 30 dni, ...),.. morda še kakšna (vaš bančni svetovalec bo vedel povedati veliko na to temo).
Kar se drugega dela tiče, pa mislim, da je predvsem odvisno od vašega poslovanja oz.delovanja društva. Predvidevam, da morajo biti denarna sredstva na posebnih računih oziroma ti posebni določeni nameni, nekje opredeljeni. Nekateri jih imajo za posebna namenska sredstva, ki so jih opredelili v statutu, pravilniku o računovodstvu ali so o njih odločali na letnih skupščinah.