Pokrivanje računa...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Pokrivanje računa...

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

V eni drugi temi sem spoznal zanimivo stvar, pa bi jo želel tu preveriti:
(tema: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... 8416#48416)
plačilo predračuna: 032 / 110
račun: 024 / 220

pokrivanje računa (veza predplačilo): 220 / 032

prenos opreme v uporabo: 020 (ali 022) / 024

a) če je neprodobitno društvo:
stroški naložbenja: 452 / 901 (celotna vrednost opreme)
amortizacija: 901 / 026

b) če je društvo tudi pridobitno:
amortizacija: 442 / 026
A to "pokrivanje računa" je takrat, ko se plača s predujmom (po predračunu) - se pravi - vedno, ko je izdan predračun, vedno se knjiži s tem vmesnim pokrivanjem?

Kaj pa če predračun ni izdan - npr. neka pravna oseba ima samo (npr. na spletni v svojem obvestilu na spletni strani) podan št. TR in sklic, kam se nakaže...
Jaz torej nakažem nek denar iz mojga na njihov račun (to je verjetno dani predujem), oni pa naslednji dan pošljejo le original račun.
Kako bi pa to potem poknjižil?

lp
Zadnjič spremenil K-zeko, dne 29 Dec 2005, 14:40, skupaj popravljeno 1 krat.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Predplačilo se vedno evidentira na enak način, ne glede na to, kakšen dokument imate (ponudbo, predračun, ...). Zgoraj opisani način evidentiranja sem opisala, ker ste za svoj primer napisali, da ste kamero plačali po predračunu. Opremo pa lahko kupite tudi brez predračuna ali brez ponudbe, celo brez predplačila in vam prodajalec izroči le račun, ki ga potem evidentirate v svoje poslovne knjige in plačate v valutnem roku. V tem primeru odpadeta knjižbi "predplačilo" in "pokrivanje računa s predplačilom". Pokrivanje računa z avansom se evidentira takrat, ko je bilo predplačilo izvršeno.
Odgovori