Podjetje mi hoče odpovedati pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Zaradi nesposobnosti. Hkrati so mi ponudili novo pogodbo za delovno mesto, za katero je zahtevana nižja izobrazba in posledično ponujajo tudi nižjo plačo. Če ne sprejmem te pogodbe naj mi ne bi pripadala odpravnina. V vsakem primeru mislim, da se me pač hočejo znebiti in se izogniti plačilu odpravnine.
Zanima me naslednje:
1. ali mi pri zgoraj naštetih okoliščinah pripada odpravnina, če ne sprejmem nove pogodbe? Če ja, koliko?
2. v pogodbi o zaposlitvi je naveden odpovedni rok 3 mesece, v dopisu, ki sem ga dobila od delodajalca pa je navedeno, da začne teči 30 dnevni odpovedni rok z dnem ko podam svojo odločitev. Ali mi lahko delodajalec skrajša odpovedni rok na minimalnega, čeprav je v pogodbi zapisano drugače?
3. do kakšne plače sem upravičena v času odpovednega roka? Ali mi lahko delodajalec za ta čas spremeni plačo?
Hvala za vaša mnenja.
Odpoved pogodbe o zaposlitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
atis servis
- Začetnik

1. Ker vam je ponujena neustrezna zaposlitev (nižja stopnja izobrazbe in plača) imate možnost, da ponujeno pogodbo odklonite in uveljavite pravico do celotne odpravnine, ali pa pogodbo sprejmete in uveljavite pravico do sorazmernega dela odpravnine.
V kolikor nove pogodbe ne sprejmete se zna zgoditi, da ne prejmete nadomestila iz naslova za primer brezposelnosti, ker 17d.člen ZZZPB šteje za primerno zaposlitev tudi zaposlitev za katero se zahteva do eno stopnjo nižja razvrstitev v tarifni razred ustrezne kolektivne pogodbe.
2. 30 dnevni rok, je rok v katerem se morate izjasniti, ali sprejmete novo pogodbo o zaposlitvi. V kolikor imate v veljavni pogodbi o zaposlitvi 90 dnevni odpovedni rok ta velja, vendar začne teči z dnem, ko ste dobila ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi.
3. V času odpovednega roka vam pripada plača v višini, kot ste jo prejemali pred ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi.
V kolikor nove pogodbe ne sprejmete se zna zgoditi, da ne prejmete nadomestila iz naslova za primer brezposelnosti, ker 17d.člen ZZZPB šteje za primerno zaposlitev tudi zaposlitev za katero se zahteva do eno stopnjo nižja razvrstitev v tarifni razred ustrezne kolektivne pogodbe.
2. 30 dnevni rok, je rok v katerem se morate izjasniti, ali sprejmete novo pogodbo o zaposlitvi. V kolikor imate v veljavni pogodbi o zaposlitvi 90 dnevni odpovedni rok ta velja, vendar začne teči z dnem, ko ste dobila ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi.
3. V času odpovednega roka vam pripada plača v višini, kot ste jo prejemali pred ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis