Identifikacijska št za DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

tanjaks
Nov član
Nov član

Identifikacijska št za DDV

Odgovor Napisal/-a tanjaks »

Pozdravljeni!

Zanima me ali tudi vi svojim poslovnim partnerjem pošiljate obvestilo o indentifikacijski številki za DDV. Mi smo namreč dobili obvestila od nekaterih partnerjev in poleg tudi kopijo potrdila iz davčne.

Kakšne so vaše izkušnje?

Meni osebno se to ne zdi smiselno, saj je identifikacijska št sestavljena iz SI+davčna št.

Lep dan želim še naprej!

Tanja
Tara
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Tara »

Ne bo držalo. Davčno številko ima vsak pravni subjekt, torej ne glede na to ali je DDV zavezanec ali ne. Identifikacijsko številko bo pa imel samo pravni subjekt, ki je DDV zavezanec. Torej je smotrno o tem biti obveščen, vsaj dokler ne dobimo verodostojne baze podatkov o DDV zavezancih!

lp, Tara
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KARA »

Jaz imam pa še eno vprašanje. Ali mora biti ID tudi na računih, ki jih prejmejo fizične stranke v trgovinah. Smo namreč trgovsko podjetje in me zanima, če je to potrebno imeti do jutir že urejeno?

Hvala za odgovor!

LP, KARA
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi mene zanima, kaj je z ID številkami na računih registrskih blagajn?
Upam, da to bere še kdo od tistih, ki to vedo...:roll:
Saj, če ne danes, pa vsaj v ponedeljek zjutraj (ko bodo naše glave sveže in spočite...:wink:
LP

Anela
Tara
Začetnik
Začetnik

Da-obvezno na izdanih računih.

lp, Tara
Tara
Začetnik
Začetnik

Krajše pojasnilo - na svojih izdanih računih morate imeti svojo ident.št., ker ste vi davčni zavezanec za plačilo DDV.

lp, Tara
Lena
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Lena »

mene pa zanima, če je na vseh izdanih računih po prvem maju potrebno zamenjati tudi besedilo "davčna" številka z "identifikacijska" številka.

hvala
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja, na seminarju(ga.Kenda) je bilo rečeno, da je to potrebno.Samo ne vem, ali moraš tudi prejet račun zavrniti, če ne bo imel te navedbe,oz.če se potem smatra, da račun ni popoln in nimaš pravice do odbitka vstopnega DDV. Na svojih izdanih računih pa je treba popraviti.
marlo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marlo »

Pozdravljeni!
Meni pa se vedno ni jasno kako je s pisanjem ID številke pri domačem prometu. Ali je potrebno na računu poleg naše ID napisati tudi ID kupca???

Lep dan se naprej...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za račune, ki predstavljajo storitve po 01. 05. 2004 mora biti navedena identifikacijska številka, 34. člen ZDDV NAVAJA: <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">34. člen

(podatki na računu, ki je izdan davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec)

(1) Davčni zavezanec, ki izda račun davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, mora na računu navesti naslednje podatke:
1. datum izdaje;
2. zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
3. identifikacijsko številko za DDV, pod katero davčni zavezanec opravi dobavo blaga ali storitev;
4. identifikacijsko številko za DDV naročnika oziroma kupca, če je naročnik oziroma kupec plačnik
.... <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ni pa nič narobe, če je navedena tudi davčna številka. Ravno danes sem klical referentko na DURS, ki mi je to potrdila.

LO, Mirko
računovodja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a računovodja »

V 34.čl ZDDV piše, da moramo na izdanih računih pisati svojo identifikacijsko številko, medtem ko se kupčeva ID številka piše samo v primerih, ko je kupec plačnik DDV. Sicer pa če vam davčne številke že ostajajo na izdanih računih potem naj bi se imenovale po 01.05.04 Identifikacijske številke in naj bi imele prefiks SI. Ne vem pa da bi bilo kaj narobe če to nebi bilo urejeno takoj po 01.05.04, ker vem da je to potrebno programsko urediti.
Ne vidim pa razloga za obveščanje o identifikacijskih številkah.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Res, da je od sprejetja novega zakona minilo kar nekaj časa, a vseeno se mi ne zdi ravno gospodarno zavreči predtiskanih obrazcev in obveščati partnerje v Sloveniji. Tudi mi ni ravno logično pikolovstvo DURS-a, če manjka le "SI" - mislim, da je na računu še kaj bolj pomembnega, na kar moramo biti pozorni.

Mirk:???:
Odgovori