Zaposlitev tujca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lenka
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Zaposlitev tujca

Odgovor Napisal/-a lenka »

Pozdravljeni,

kaj vse je potrebno, da se zaposli tujec, v mojem primeru Hrvat?

hvala. Lenka :?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Poglejte si tale link
http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/Tujci/Tujci.htm

Za tujca je potrebno pridobiti delovno dovoljenje, on pa mora imeti tudi bivalno vizo. Delovno dovoljenje se običajno najprej izda za pol leta ali 1 leto.
Sicer pa najbolje, da se obrnete na Zavod za zaposlovanje.
LP
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tudi pri obračunu plače so nekatere posebnosti. Morda vete katere?
slava
jonov
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jonov »

Plače tujca: prispevki enaki, le pri dohodnini nima do 180 dni bivanja pravice do olajšev, temveč je 25 % stopnja od osnove ( bruto manj prispevki ). Za pridobitev DD je pa kar en kup papirjev: overjen potni list, obrazložitev potrebe, izpolnjena vloga - obrazec, pogodba o zapolitvi - podpisan le delodajalec, potrdilo o plačanih prispevkih, naslov v Sloveniji - začasno bivanje - pogodbo - po pridobitvi DD - za pridobitev bivalne vize, nato še kar nekaj izjav - obrazci, ki jih dobiš na Zavodu za zaposlovanje, dokumenti delodajalca: potrdilo Ajpesa, priglas.list, potrjene bilance - če je prvič, ne vem če sem vse naštela. Na Zavodu dobiš obrazce in tudi seznam prilog. Nič kaj prijetno delo!! :lol: :lol: - ko dobič pošto!

LP
jonov
jonov
Začetnik
Začetnik

Plače tujca: prispevki enaki, le pri dohodnini nima do 180 dni bivanja pravice do olajšev, temveč je 25 % stopnja od osnove ( bruto manj prispevki ). Za pridobitev DD je pa kar en kup papirjev: overjen potni list, obrazložitev potrebe, izpolnjena vloga - obrazec, pogodba o zapolitvi - podpisan le delodajalec, potrdilo o plačanih prispevkih, naslov v Sloveniji - začasno bivanje - pogodbo - po pridobitvi DD - za pridobitev bivalne vize, nato še kar nekaj izjav - obrazci, ki jih dobiš na Zavodu za zaposlovanje, dokumenti delodajalca: potrdilo Ajpesa, priglas.list, potrjene bilance - če je prvič, ne vem če sem vse naštela. Na Zavodu dobiš obrazce in tudi seznam prilog. Nič kaj prijetno delo!! :lol: :lol: - ko dobiš pošto!

LP
jonov
Atos
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Atos »

jonov napisal/-a:Plače tujca: prispevki enaki, le pri dohodnini nima do 180 dni bivanja pravice do olajšev, temveč je 25 % stopnja od osnove ( bruto manj prispevki ).
LP

Jonov, prosila bi za zakonsko podlago tegale. Pa rahlo se mi mudi. :(
Atos
jonov
Začetnik
Začetnik

Atos, zakaj raje ne spiš? Težko ti bom čisto točno naštela kako in kaj;
mal sem se zmotla - za tri dni - 5.točka 6. čl. ZDoh - nerezident če je manj kot 183 dni v davčnem letu bival v Sloveniji; 118. čl. : akontacija dohodnine nerezidentu se šteje kot dokončen davek; 6. točka 121. čl: če nisi glavni delogajalec, je 25% akontacija dohodnine, brez olajšav, tako sem jemala tud nerezidenta. Pojasnilo MF, št. 424-08-140/2005/2 z dne 29.7.2005 pa tudi ne pove da je akontacija 25%, sam govori o določeni akontaciji; pol pa je po moje to 25%.

papa :roll: :)
jonov
Atos
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Atos »

jonov napisal/-a:Atos, zakaj raje ne spiš?
Le zakaj ne? :oops:

Ah, ja... naredila sem plačo čisto normalno, ker ima delovno dovljenje in vizo za več kot 183 dni. Res pa je manj kot 183dni v letu 05.

Kaj pa je lahko narobe? Plača je izplačana v letu 06, gre v dohodnino 06, kjer pa bo bival več kot 183. Ali morda to pomeni, da prvih šest mesecev obračunam kot si navedla, kasneje pa tako kot vsem rezidentom?

Je pa ta tujec tudi solastnik podjetja.

uf pa hvala za tako brzinsko pomoč!!

zdej pa res lahko noč :roll:
Atos
jonov
Začetnik
Začetnik

Ne vam kaj naj rečem, jaz sem naredila tko, da sem prvih 6 mesecev kot nerezident, nato pa normalno, DD in BV pa ima za tri leta, ker ima "našo" ženo. Nikjer pa ne piše, da se ne bo premislil in po treh mesecih zapustil našo deželo. Tko jaz mislim. Kaj pa pomeni lastništvo pa ne vem. Najbolje da tično izveč na DURS-u

čao :D
jonov
Odgovori