Prosim nasvet - boniteta sluzbeno vozilo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gandalf
Novinec
Novinec

Prosim nasvet - boniteta sluzbeno vozilo

Odgovor Napisal/-a gandalf »

Pozdravljeni,

a mi lahko nekdo na ensotaven način razloži ali se splača, da nekdo vzame službeno vozilo, ki ga bo uporabljal pretežno v privatne namene (za pot v službo in nekaj malega službenih poti).

Do službe ima trenutno cca. 90km v eno stran.. to znese cca. 100.000SIT/mesec vrnjenih potnih stroskov.
Z svojim avtomobilom ima stroškov cca 85.000 SIT/mesec.

Avto, ki bi ga dobil v uporabo je star 2 leti.. vrednost avtomobila je cca. 3.500.000SIT!

Najlepša hvala za odgovore.
lp.
ado
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ado »

Spoštovani,

če kaj pomaga:

(2) Če delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo za privatne namene, se ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način, kako je delodajalec pridobil vozilo, v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila. Nabavna vrednost vozila, ki se upošteva pri izračunu davčne osnove, se v drugem letu zniža za 15% in v naslednjih letih do vključno četrtega leta še vsako leto za 15%, v petem letu se zniža še za 10% in v naslednjih letih do vključno osmega leta še vsako leto za 10%, v vseh naslednjih letih je 10%. Če delojemalec mesečno prevozi manj kot 500 km v privatne namene, se nabavna vrednost, ugotovljena na način določen v prejšnjem stavku, zmanjša za 50%. Če delodajalec zagotovi gorivo za privatno uporabo vozila, se davčna osnova mesečno poveča za 25%.

Lp
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

A gorivo plačate sami ali podjetje?
gandalf
Novinec
Novinec

[quote="silva11"]A gorivo plačate sami ali podjetje?[/quote]

to je še odprto.. najverjetneje podjetje...
gandalf
Novinec
Novinec

Ali v primeru, da sam plačam gorivo.. potem dobim povrnjenje potne stroške... če da.. v kakšni višini.. trenutno dobim 31SIT za prevožen km.
lp.
sivcek
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sivcek »

Lahko vam naredim oceno. Mi lahko poveste še:

- kakšna je vaša bruto plača
- približno koliko kilometrov letno boste naredili službeno in koliko privat (brez prevoza na delo)
- kaj vključujejo stroški 85.000 SIT/mesec
- koliko na leto približno stane vzdrževanje avtomobila (gume, servis, zavarovanje, registracija...)
gandalf
Novinec
Novinec

Bruto plača je cca. 390.000 SIT
KM/leto: - službeno 550 km
- privat brez prevoza na delo 1.200 km
- privat prevoz na delo 42.700 km

Stroški vključujejo gorivo, zavarovanje,registracija, servis, gume,...
Če razčlenim: - 500.000 SIT/letno gorivo
- 500.000 SIT/letno ostalo (zavarovanje, vzdrževanje,...)

Hvala za pomoč.
lp.
sivcek
Nov član
Nov član

gandalf,
poglej tule in vprašaj, če te zanima še kaj. lp

http://financni.guru.si/Dokumenti/20060102.pdf
gandalf
Novinec
Novinec

Sivcek,
najlepša hvala.

Imam sicer še vprašanja:

1. pod točko "Izhodišče" sta dve postavki: strošek in prejemek delodajalca.. kaj je tu zajeto?

2. Splošno: me zanima kaj se potem naredi v dohodnini... mislim da mi boniteta dviguje doh. osnovo.. ali drži? Potem bom imel najverjetneje doplačilo dohodnina.. mar ne?

Hvala za pojasnila.
lp.
sivcek
Nov član
Nov član

gandalf napisal/-a:Sivcek,
najlepša hvala.

Imam sicer še vprašanja:

1. pod točko "Izhodišče" sta dve postavki: strošek in prejemek delodajalca.. kaj je tu zajeto?

2. Splošno: me zanima kaj se potem naredi v dohodnini... mislim da mi boniteta dviguje doh. osnovo.. ali drži? Potem bom imel najverjetneje doplačilo dohodnina.. mar ne?

Hvala za pojasnila.
lp.
1.
Strošek deloDajalca je koliko podjetje staneš.
Prejemek deloJemalca je, kar dobiš na TRR.

2.
Tako, na hitro mislim, da ne bo bistvene razlike, če je plača tvoje edini/pretežni dohodek, ker se boniteta všteva že v mesečno osnovo od katere se obračunava in plačuje akontacija dohodnine.

PS.: aha, pozabil sem še en detajlček - prispevki, obračunani in plačani na boniteto se ti menda ne upoštevajo pri pokojnini...

lp
andrejp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a andrejp »

Mene pa zanima na podlagi česa imaš 31 SIT/km za prevoz na delo. Kaj ne obstaja cenejši javni prevoz?
gandalf
Novinec
Novinec

31 SIT je po črki zakona.. javni prevoz za razdaljo 180km na dan? tj. 90km v eno stran? V Sloveniji? :D ;-)

Takoj.. z veseljem... npr. vlak... pa še delal bi lahko med potjo..!
Samo... ne v Sloveniji!
Odgovori