Potni stroški/prevoz na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ira11
Novinec
Novinec

Potni stroški/prevoz na delo

Odgovor Napisal/-a Ira11 »

Zaposlen sem v LJ, prebivam 90 km iz LJ. Opravljam pretežno terensko delo. Na teren vedno nosim polno opreme, ki je ne morem sam nositi. V primeru, da se stranka nahaja v LJ mi pripada 31 SIT za km od doma do stranke, če je ta krajša kot tista od doma do podjetja oz še dodatno 61 SIT za km, za razdaljo, ki je razlika med razdaljo od doma do stranke in razdaljo od doma do podjetja, kadar, je prva večja. Zanima me, ali se vam zdi to smiselno in ali mi v primeru, ko sem pri stranki pripada še cestnina?

Hvala!!!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

V IKSu 11/05 piše takole:
Kako se razume izraz 'mesto opravljanja dela', kadar delavec dela zunaj sedeža delodajalca in se do tja pripelje od doma?
Odgovor Ministrstva za finance:
V primeru, da je izdan potni nalog za prevoz od bivališča delavca do mesta opravljanja dela, se v davčno osnovo ne všteva znesek v višini 62 sit. Pri tem je potrebno upoštevati, da mesto opravljanja dela, zapisano na potnem nalogu, ni vedno isto. Če potni nalog za ta prevoz ni izstavljen, se v davčno osnovo ne všteva 31 sit.

Moje mnenje je, da če pridete do Ljubljane, kjer je sedež podjetja, je pravilno, da vam za to pot obračunajo le 31 sit/km, saj je to prevoz na delo, od podjetja do stranke pa 62sit/km, ker je to službena pot.

Kadar se šteje prevoz do Ljubljane kot prevoz na delo, je cestnina že všteta v kilometrino (31 sit) in če se izplača, je obdavčena - mnenje MF, IKS 8/05.

LP :)
Ira11
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Ira11 »

Ampak kje je tukaj logika glede cestnine? Npr. peljem se po isti poti kot v podjetje, le da je moja stranka locirana eno občino pred LJ, recimo 10 km pred sedežem mojega podjetja tako da imam 80 km do stranke, dobim 62 SIT/km in poleg tega še cestnino!?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ja kar se tiče obdavčevanja marsikdaj in marsikaj ni logično. Tudi odgovor MF, da če napišeš potni nalog, se ti prizna 62sit/km, če ga ne napišeš pa 31sit/km.
Torej se lahko delodajalec sam odloči, kako bo upošteval prevoz -> ali kot službeno pot ali kot prevoz na delo in z dela.
:roll:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Moj pogled na to je:
- če se pelješ v službo z avtom ima tu delavec prednost (ni javni prevoz)
- če se pelješ stranki ima podjetje korist (zato višje nadomestilo).
Kar pa niti ni tako napačno.
Odgovori