knjiženje - zaloge materiala in OS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
merit
Novinec
Novinec

knjiženje - zaloge materiala in OS

Odgovor Napisal/-a merit »

Prosim za pomoč, vodim knjige za s.p. (ni registriran za DDV), je proizvodna dejavnost.
1) V prejšnem letu mu servis, ki je vodil knjige, ni opozoril na obveznost vodenja zalog. Naredil je popis (inventuro)1.1. Ali je prav, da poknjižim na 3/podjetnikov kapital.
2) OS, ki jih je nabavljal pred začetkom dejavnosti in jih prejšni servis ni dal v knjige, kako naj rešim to, ali tudi rešujem knjižbe s protikontom podjetnikov kapital.

Hvala za pomoč in prijeten dan,
merit
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Za osnovna sredstva, katera je ob ustanovitvi s.p. prenesel v dejavnost, je prav, da se dajo v register OS in se poveča podjetnikov kapital.
Za zaloge pa nisem prepričana. Kam pa so mu knjižili nabavo materiala? Če so mu dali material za proizvodnjo kar v stroške, bo ta material iz zalog ponovno prešel v stroške, kar pa ne bo prav. Treba bo raziskati zadevo.

Pa veliko uspeha in lep dan

Anela
merit
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a merit »

Anela hvala, prej so mu vodili enostavno knjigovodstvo in je bilo vse bolj tako tako narejeno.
OS mu sploh niso dali not. Za zaloge materiala sem pa res v dilemi; bolj berem, bolj dvomim. Brala sem en članek od Gostiše, zagovarja, da grejo vsi popravki na podjetnikov kapital, torej na 9.
Hvaležna sem za vsak nasvet in namig.
Hvala in lep dan,
merit
Odgovori