oproščene dobave blaga znotraj EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
na22
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

oproščene dobave blaga znotraj EU

Odgovor Napisal/-a na22 »

Lepo pozdravljeni,
šele danes sem v Svetovalcu prebrala tale tekst:

<u>Plačila DDV so oproščene dobave blaga davčnim zavezancem, identificiranim za DDV, če je blago preneseno v drugo državo članico. Oprostitev ne velja,če je dobava blaga opravljena davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, katerih pridobitev znotraj unije ni predmet DDV (kmetu pavšalistu ali davčnemu zavezancu, ki opravlja izključno dobave blaga ali storitev, pri katerih ni pravice do odbitka vstopnega DDV, ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec (če je skupni znesek pridobitev pod 10000 evri).</u>

Ali to pomeni, da če gremo v Italijo po material za nadaljno predelavo, katerega vrednost ne preseže 10000 evrov ne plačamo DDV in ga nato posledično tudi ne poračunamo? Kako je pa potem z obračunom DDV na računu ki ga mi izdamo kupcu našega izdelka?

Nataša
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Pomeni samo to, da morate dati tujemu dobavitelju vašo ID številko, da vam ne bo zaračunal DDV. Če pa niste zavezanec za DDV, vam bo za dobave zaračunal italijanski DDV, ki ga vi kot nezavezanec ne morete poračunati. Kakor hitro pa kot nezavezanec od njega kupite za 10.000 evrov, pa se obveznost za plačilo DDV prenese v Slovenijo. Kako se pa to v praksi naredi, pa še ne vem tako dobro, da bi drugim nakladala, naj še kdo drug pove.
Tudi za promet, od katerega nimate pravice odbiti DDV, čeprav ste davčni zavezanec velja enako kot za nezavezance ali za pravne osebe, ki niso davčni davčni zavezanci.
Ne pride mi na pamet, kateri promet bi to bil, saj so novi osebni avtomobili itak posebej napisani - morda stari avti? Bom čakala še na mnenja drugih. LP Alena
bertab
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bertab »

Kako pa pri avtoprevozniku, ki vozi po EU? Pri prevozih v Slo lahko odbijam vstopni ddv na računih za gorivo, kako pa je sedaj za ostalo Eu, mislim računi za gorivo in ddv iz ostalih članic eu-ali ga lahko odbijam ali ne??
Odgovori