DATUM OPRAVLJENE STORITVE
Moderator: Mirko Zbačnik
DATUM OPRAVLJENE STORITVE
Ali lahko izdam račun 3.5.2004 za opravljeno storitev 30.04.2004 in si obračunam DDV v aprilski obračun? V katerem Uradnem listu piše, da sta datum opravljene storitve in datum izdaje računa enaka oz. da morata biti enaka???
Pa še nekaj. Kako lahko jaz prefakturiram stroške telefona našemu najemniku, če bom račun prejela 5.5.2004, datum opravljene storitve pa bo na telekomovem računu 30.4.2004.
Hvala za odgovore!!!
LP, KARA
Pa še nekaj. Kako lahko jaz prefakturiram stroške telefona našemu najemniku, če bom račun prejela 5.5.2004, datum opravljene storitve pa bo na telekomovem računu 30.4.2004.
Hvala za odgovore!!!
LP, KARA
Če jaz prav razmišljam, lahko izdate račun 3.5.2004 za opravljeno storitev 30.4.2004, DDV pa <b>mora</b> v aprilski obračun. Tudi pri prefakturiranju je enako: datum računa 5.5.2004 za storitve 30.4.2004, DDV gre v aprilski obračun (tudi vstopni DDV po telekomovem računu si lahko odbijete v aprilskem obračunu, čeprav ste njihov račun prejeli 5.maja).
Še kakšno mnenje bi bilo dobrodošlo (če niste že vsi odšli na priprave praznovanja vstopa .....
)
LP
Anela
Še kakšno mnenje bi bilo dobrodošlo (če niste že vsi odšli na priprave praznovanja vstopa .....
LP
Anela
Prejem računa ne bo več pomemben. To je bila slovenjska posebnost. Pomemben bo datum opravljene storitve in datum računa.
DDV bomo morali obračunanti v tistem obdobju v katerem bo opravljena storitev - ne glede na to, če bomo fakturo izdali v naslednem mesecu.
Tako jih jaz razumem. Prosim še za kakšno mnenje.
Pozdravljeni evropejci. Sanja
DDV bomo morali obračunanti v tistem obdobju v katerem bo opravljena storitev - ne glede na to, če bomo fakturo izdali v naslednem mesecu.
Tako jih jaz razumem. Prosim še za kakšno mnenje.
Pozdravljeni evropejci. Sanja
Živjo!
Ob branju se mi je postavilo naslednje vprašanje:
kako prejemnik računa (dobi ga 5.5.) v mesecu aprilu (do 30.4.) pozna višino računa in s tem tudi višino DDV - primer telekoma (če ga dobi v maju????). Jasno mi je v primeru izdajatelja računa, ampak kako pa naredite prejemniki, da zadostite pravilom.
lp
maja
Ob branju se mi je postavilo naslednje vprašanje:
kako prejemnik računa (dobi ga 5.5.) v mesecu aprilu (do 30.4.) pozna višino računa in s tem tudi višino DDV - primer telekoma (če ga dobi v maju????). Jasno mi je v primeru izdajatelja računa, ampak kako pa naredite prejemniki, da zadostite pravilom.
lp
maja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Anela, DDV za april obračunamo do zadnjega maja in če dobimo račun 5., je to dovolj zgodaj.
Mene zanima, če je to <font color="red">ŽE </font id="red">sprejeto in <font color="red">KJE </font id="red">lahko to preberem? Ali to pomeni, da v kasnejših obdobjih ne bomo smeli več odbijati DDV, ali velja DUR kot datum obračuna le za izdane račune.
Mirk
Mene zanima, če je to <font color="red">ŽE </font id="red">sprejeto in <font color="red">KJE </font id="red">lahko to preberem? Ali to pomeni, da v kasnejših obdobjih ne bomo smeli več odbijati DDV, ali velja DUR kot datum obračuna le za izdane račune.
Mirk
Mirko, mislim da je tvoj prvi stavek odgovor Maji.
Meni je jasno, da bomo čakali do 15.v mesecu (ali še dlje) na vse prepozno poslane račune, da jih bomo vključili v pravi obračun za DDV.
DDV pa se lahko odbije tudi kasneje. Vse to pa je ŽE sprejeto in napisano - 9.odstavek 40. člena Zakona o DDV (v zvezi z odbitki DDV) in 2.odstavek 19. člena ZDDV (v zvezi z obračunom).
LP
Anela
Meni je jasno, da bomo čakali do 15.v mesecu (ali še dlje) na vse prepozno poslane račune, da jih bomo vključili v pravi obračun za DDV.
DDV pa se lahko odbije tudi kasneje. Vse to pa je ŽE sprejeto in napisano - 9.odstavek 40. člena Zakona o DDV (v zvezi z odbitki DDV) in 2.odstavek 19. člena ZDDV (v zvezi z obračunom).
LP
Anela
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Datum je še vedno važen: ker si DDV z datumom dobave 3.6.2004 ne morete odbiti v davčnem obdobju za maj 2004; in ker si DDV lahko odbijete najkasneje v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem ste pridobili pravico do odbitka vstopnega DDV.
(Torej npr. čez tri leta nič več....[xx(])
Meni pa je to dobrodošla sprememba (pri večjih dobavah ob koncu meseca smo npr. prejeli račun šele v naslednjem mesecu, ker smo vedno plačniki DDV, mi ta zamik pri vstopnem DDV ni bil nikoli všeč).
Lep dan
Anela
(Torej npr. čez tri leta nič več....[xx(])
Meni pa je to dobrodošla sprememba (pri večjih dobavah ob koncu meseca smo npr. prejeli račun šele v naslednjem mesecu, ker smo vedno plačniki DDV, mi ta zamik pri vstopnem DDV ni bil nikoli všeč).
Lep dan
Anela
Mislim , da to velja šele od 1.5.2004, zato za te dobave v aprilu velja še po starem (prejem računa je merodajen!); če je dobava v aprilu, račun prejet v maju, velja po mojem še po starem; če pa je nabava v maju, račun prejet v juniju, pa že po novem(vstopni DDV že v maju). Če se motim, naj kdo, prosim, napiše.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Anela, se strinjam. DDV si lahko sedaj odbijemo prej kot po starem, kar je ugodneje za nas. Kajti velikokrat dobimo račun za dobavo materiala z zamudo.
To, da DDV lahko odbijemo še v v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, pa je "medvedja usluga". Ni ravno motivacija za ažurnost, čeprav včasih prav pride.
Mirko
To, da DDV lahko odbijemo še v v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, pa je "medvedja usluga". Ni ravno motivacija za ažurnost, čeprav včasih prav pride.
Mirko
Pozdravljeni
Tudi sama sem v dilemi v katero davčno obdobje naj dam prejeti račun, ki je bil izdan 3.5.04, storitev opravljena 30.4.04, prejet račun pa 5.5.04. Po moje ga v april ne morem vključiti zaradi datuma rač., v maj pa ga ne morem vključiti ker ni opremljen z ID št. (dobavitelj pravi, da mu glede na datum dura upošteva vse nastavitve po starem zakonu). In takih cvetk je polno!
Za koristne namige in nasvete se najlepše zahvaljujem!:)
Mateja
Tudi sama sem v dilemi v katero davčno obdobje naj dam prejeti račun, ki je bil izdan 3.5.04, storitev opravljena 30.4.04, prejet račun pa 5.5.04. Po moje ga v april ne morem vključiti zaradi datuma rač., v maj pa ga ne morem vključiti ker ni opremljen z ID št. (dobavitelj pravi, da mu glede na datum dura upošteva vse nastavitve po starem zakonu). In takih cvetk je polno!
Za koristne namige in nasvete se najlepše zahvaljujem!:)
Mateja