Amortizacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Amortizacija

Odgovor Napisal/-a hm »

Prodam osnovno sredstvo, ki še ni dokončno amortizirano, npr. v mesecu maju. Do kdaj lahko upoštevam strošek amortizacije:
do vključno aprila ali do vključno maja ali točno do datuma prodaje? Zanima me tudi, kje je o tem karkoli zapisano.

Hvala,
LPM.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
jonov
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jonov »

Jz bi rekla do do konca aprila; začetek amortizacije je tudi od 1. v naslednjem mesecu po začetku uporabe, zato bi rekla da je enako tudi obratno: do konca meseca pred izločitvijo. :idea:
jonov
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

V tem primeru bi se pri našem programu za OS upoštevala tudi amortizacija za mesec maj. Računalnik mi namreč ne dovoli, da bi prodala v maju osnovno sredstvo, če ga še nisem amortizirala za omenjeni mesec. Glede na inšpektorja in revizorja, ki smo ga imeli v podjetju menim, da je to pravilno, saj me glede tega ni nihče opozoril, da bi bilo kaj narobe. :sodobren:
Lep dan!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Sem iskala odgovor na to vprašanje v SRS, pa nič konkretnega. Piše samo to, da se amortizacija začne s prvim dnem naslednjega meseca, ko je bilo OS dano v uporabo. In da se ne sme obračunavati amortizacija za OS, ki se ne uporablja.
Se pa spomenem, da sem nekje brala, da se za tisti mesec, ko je OS odtujeno (prodano ali izločeno iz uporabe) obračuna amortizacija še za ves mesec (kot je napisala Taja2). Kje pa sem to prebrala, se ne spominjam.
LP :)
jonov
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jonov »

Strinjam se z Lotico in Tajo2. Tud mi smo že imeli inšpekcijo, pa se v to sploh niso poglabljali. Končno pa, glede na to, da to ne vpliva na končni rezultat je vseeno. Če obračunaš amotizacijo, je razlika med SV in PV manjša, sicer pa je obratno. Končni učinek je isti. :|
jonov
Odgovori