avansni račun
Moderator: Mirko Zbačnik
avansni račun
Do sedaj nismo izdajali avansnih računov za prejeta predlačila iz tujine, se pravi predlačila v EUR valuti. Kaj pa po 1.5.2004? Prosim za odgovor, ker imamo še kar nekaj takšnih pologov. Hvala že vnaprej [:)]
Nam je bilo na seminarju rečeno, da avansne račune izdajamo samo v primeru, če je avans nakazal davčni zavezanec in pravna oseba nezavezanka. v primeru, če da predplačilo končni potrošnik, ni potrebno izstavljati računa za predplačilo. Ravno tako ne izstavljamo računov za prejeto predplačilo v razmerju s tujci.
LP!
Moja
LP!
Moja
Pozdravljeni!
Po zakonu ( ne vem katerem ) je potrebno izstaviti avansni račun za prejeto plačilo v istem mesecu oz.davčnem obdobju, kot je bilo plačilo nakazano, če še storitev ni bila opravljena, ne glede na to, ali gre za fizično osebo ali za zavezanca za DDV. Avansni račun je potrebno izstaviti zato, ker je potrebno od zneska nakazila plačati DDV. Ko pa je storitev opravljena, se izstavi račun, na katerem je prikazan znesek avansa in že obračunan DDV.
Po zakonu ( ne vem katerem ) je potrebno izstaviti avansni račun za prejeto plačilo v istem mesecu oz.davčnem obdobju, kot je bilo plačilo nakazano, če še storitev ni bila opravljena, ne glede na to, ali gre za fizično osebo ali za zavezanca za DDV. Avansni račun je potrebno izstaviti zato, ker je potrebno od zneska nakazila plačati DDV. Ko pa je storitev opravljena, se izstavi račun, na katerem je prikazan znesek avansa in že obračunan DDV.
Nam so na seminarju rekli, da v primeru, če plača predplačilo končni potrošnik, računa za predplačilo ni potrebno izstaviti. Sem pa malo bolj podrobno pogledala gradivo in navaja, da mora davčni zavezanec za vsak promet blaga in storitev ter za vsako predplačilo, ki ga prejme pred opravljenim prometom, izdati račun. Fizični osebi nezavezanki pa sme davčni zavezanec izdati račun v poenostavljeni obliki. Poenostavljena oblika je predvidena tudi za račun, ki ga izda mali davčni zavezanec.
Hm
, potemtakem nam dajejo proste roke
. Malo šale. Mislim, da bo glede tega še velika zmešnjava.
LP!
Moja
Hm
LP!
Moja
Drži: po 1.5. ni treba več pošiljati računov za predplačila, če so plačniki končni potrošniki; kljub temu pa je ob koncu obračunske dobe za DDV treba izstaviti račun in obračunati DDV. To razumem tako, če imate veliko malih predplačil od končnih potrošnikov čez cel mesec, izstavite samo en račun na koncu meseca in ga vključite v obračun DDV.
Računov za predplačila se ne izstavlja v razmerju s tujci.
(vir: moji zapiski iz seminarja)
Saj do konca meseca bomo prišli do skupnih zaključkov, ali ne ?
LP
Anela
Računov za predplačila se ne izstavlja v razmerju s tujci.
Saj do konca meseca bomo prišli do skupnih zaključkov, ali ne ?
LP
Anela
Če povzamem svoje ugotovitve, bi naj bilo pravilno naslednje izstavljanje avansnih računov:
- fizična oseba Slovenija --> izstavimo avansni račun
- pravna oseba Slovenija --> izstavimo avansni račun
- fizična oseba EU --> izstavimo avansni račun
- pravna oseba EU (nimamo ID številke) --> izstavimo avansni račun
- pravna oseba EU (imamo ID številko) --> ne izstavimo avansnega računa
- fizična in pravna oseba tretjih držav, ko gre za uradni izvoz --> ne izstavimo avansnega računa
Kaj mislite, drži navedeno ali ne?
- fizična oseba Slovenija --> izstavimo avansni račun
- pravna oseba Slovenija --> izstavimo avansni račun
- fizična oseba EU --> izstavimo avansni račun
- pravna oseba EU (nimamo ID številke) --> izstavimo avansni račun
- pravna oseba EU (imamo ID številko) --> ne izstavimo avansnega računa
- fizična in pravna oseba tretjih držav, ko gre za uradni izvoz --> ne izstavimo avansnega računa
Kaj mislite, drži navedeno ali ne?
Kolikor je meni znano je potrebno avansni račun izstaviti zato, da imaš osnovo za plačilo DDV, ne pa zato, ker bi bilo to nekje po zakonu določeno. Je pa tudi res, da če izstavljate avansni račun davčnemu zavezancu, je tudi njemu v interesu, da bo dobil avansni račun še v istem obdobju zaradi odbitka DDV. To je največkrat v mesecu decembru, ko vsi na veliko kupujejo osnovna sredstva, zaradi zmanjšanja DDV. Mislim pa, da ne morete izstaviti enega avansnega računa za več plačil fizičnih oseb, ker je na avansnem računu navedno tudi datum plačila kar pa se vam potem več ne ujema.
Še en odgovor na avansni račun (Kapital, št.336, 19.04.2004, stran 57):
"Ali fizična oseba pri predplačilu za nakupljeno blago dobi izstavljen račun?
Če boste kot končni porabnik izvedli pri prodajalcu predplačilo, le-temu ni treba izstaviti računa.
Splošno pravilo je, da morajo davčni zavezanci za vsak opravljen promet blaga ali storitev ter za predplačila, prejeta pred opravljenim prometom blaga oz. storitev, od davčnih zavezancev in pravnih oseb, ki niso davčni zavezanci, izdati račun.
Drugače velja za predplačilo, prejeto od fizične osebe, ki ni davčni zavezanec: v tem primeru računa za predplačilo ni potrebno izdati.
Če bo torej npr. podjetje, ki prodaja okrasno cvetje, kupilo nov kos pohištva, bo pri predplačilu za ta nakup od trgovine pohištva dobilo izstavljen račun, fizična oseba pa ne."
LP!
Moja
"Ali fizična oseba pri predplačilu za nakupljeno blago dobi izstavljen račun?
Če boste kot končni porabnik izvedli pri prodajalcu predplačilo, le-temu ni treba izstaviti računa.
Splošno pravilo je, da morajo davčni zavezanci za vsak opravljen promet blaga ali storitev ter za predplačila, prejeta pred opravljenim prometom blaga oz. storitev, od davčnih zavezancev in pravnih oseb, ki niso davčni zavezanci, izdati račun.
Drugače velja za predplačilo, prejeto od fizične osebe, ki ni davčni zavezanec: v tem primeru računa za predplačilo ni potrebno izdati.
Če bo torej npr. podjetje, ki prodaja okrasno cvetje, kupilo nov kos pohištva, bo pri predplačilu za ta nakup od trgovine pohištva dobilo izstavljen račun, fizična oseba pa ne."
LP!
Moja
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
31.člen zakona o spremembah ki se nanaša na 33.člen zakona se glasi v 4.odstavku "Davčni zavezanec mora zagotoviti, da je izdan račun tudi za vsako predplačilo, ki ga prejme pred opravljenim prometom blaga oziroma storitev od drugega davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec."
101.člen pavilnika 2.odstavek:"Račun za predplačilo,ki ga davčni zavezanec izda za dobave blaga znotraj Skupnosti , ki so oproščene plačila DDV v Sloveniji, ni izdan za namene DDV."
40. člen pravilnika:
1.točka:"Če davčni zavezanec izvrši plačilo preden je blago prepeljano iz druge države članice v Slovenijo, ne nastane obveznost obračuna DDV."
2. točka:"Če davčni zavezanec prejme plačilo, preden opravi dobavo blaga v drugo državo članico, ne nstane obveznost obračuna DDV."
Upam, da sem vam pomagala.
Lidija
101.člen pavilnika 2.odstavek:"Račun za predplačilo,ki ga davčni zavezanec izda za dobave blaga znotraj Skupnosti , ki so oproščene plačila DDV v Sloveniji, ni izdan za namene DDV."
40. člen pravilnika:
1.točka:"Če davčni zavezanec izvrši plačilo preden je blago prepeljano iz druge države članice v Slovenijo, ne nastane obveznost obračuna DDV."
2. točka:"Če davčni zavezanec prejme plačilo, preden opravi dobavo blaga v drugo državo članico, ne nstane obveznost obračuna DDV."
Upam, da sem vam pomagala.
Lidija