Povezana fizična oseba je dala pravni osebi posojilo že v letu 2004. Obresti se letno izplačujejo. Za leto 2004 ni obdavčitve, kako pa je v letu 2005?
Za celo leto 2005 bo pravna oseba izplačala skupno cca. 1.000.000 Sit obresti. Na kakšen način jih lahko izplača? Tako da obračuna in plača akontacijo dohodnine v višini 25% od zneska 10% obdavčljivih obresti (1.000.000 x 10% obdavčenih x 25% akontacija = 25.000 Sit akontacije) ali kar kot celoto se pravi 1.000.000 x 25% = 250.000 Sit akontacije? To sprašujem zato, ker je v IKS-u št. 6/2005 na strani št. 21 objavljen podoben primer, tu pa je akontacija obračunana kar od celote.
In še drugo vprašanje. Obrestna mera med povezanimi osebami je ob danem posojilu znašala 4,6%. Ali moram na dan 1.1.2005 obrestno mero spremenit na 3% in še malo (jo moram prilagodit na takrat veljavno obrestno mero), če nočem plačati davka še na višjo obrestno mero od priznane?
OBRESTI - fizična oseba da pravni osebi
Moderator: Mirko Zbačnik
Pravilen je vaš prvi izračun (1.000.000 x 10% obdavčenih x 25% akontacija = 25.000)
Če ne boste popravili - prilagodili obrestne mere s pogodbo morate obračunati obrestno mero po pogodbi. Za obračunane višje obresti pa morate obračunati vse prispevke in dohodnino (kot pri boniteti ali pa pri stroških, ki se izplačajo nad uredbo). Razlika (več ) obračunanih obresti tudi ni davčno priznan strošek.
Če ne boste popravili - prilagodili obrestne mere s pogodbo morate obračunati obrestno mero po pogodbi. Za obračunane višje obresti pa morate obračunati vse prispevke in dohodnino (kot pri boniteti ali pa pri stroških, ki se izplačajo nad uredbo). Razlika (več ) obračunanih obresti tudi ni davčno priznan strošek.
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini Ur. l. 115/2005 - 141 člen, pravi, da so obresti iz 126.a člena zakona v letu 2006 in 2007 obdavčene po stopnji 15%. 126.a člen pa pravi, da se od obresti, dividend in dobička iz kapitala dohodnina izračunava in plača od davčne osnove ugotovljene v skladu s poglavji III 4.3 in III 4.4. ter III 5. Zakona o dohodnini obračunava in plačuje v višini 20% in se šteje kot dokončen davek.
Spet se mi postavlja vprašanje, glede na to, da je zakon o dohodnini spremenjen, ali je sedaj moj prvi izračun res pravilen. 300.000 Sit olajšave se upošteva le za sredstva v bankah in hranilnicah, ne pa tudi če fizična oseba denar posodi pravni osebi - gospodarski družbi.
Po novem bi bil obračun za plačilo obresti v višini 1.000.000 Sit x 15% = 150.000 Sit, ki ga podjetje napove davčni z obrazcem REK-3b in to je tudi dokončen obračun, ki ga sicer vključi fizična oseba v dohodnino, ni pa od tega potrebno plačevati še kakšno dodatno dohodnino.
Spet se mi postavlja vprašanje, glede na to, da je zakon o dohodnini spremenjen, ali je sedaj moj prvi izračun res pravilen. 300.000 Sit olajšave se upošteva le za sredstva v bankah in hranilnicah, ne pa tudi če fizična oseba denar posodi pravni osebi - gospodarski družbi.
Po novem bi bil obračun za plačilo obresti v višini 1.000.000 Sit x 15% = 150.000 Sit, ki ga podjetje napove davčni z obrazcem REK-3b in to je tudi dokončen obračun, ki ga sicer vključi fizična oseba v dohodnino, ni pa od tega potrebno plačevati še kakšno dodatno dohodnino.
Ja, morda sem res malce čudno postavila moje prvo vprašanje - se opravičujem.
Obresti se bodo izplačale letos in sicer za celo leto 2005. V pogodbi je napisano, da se obresti letno obračunavajo in izplačujejo, torej od 01.01.2005 do 31.12.2005 se šele bodo izplačale.
Torej se plačajo po novem.
Z dnem 01.01.2005 pa bom v pogodbah tudi spremenila obrestno mero med povezanimi osebami, da ne bomo obremenjeni še za razliko med priznanimi in dejanskimi obresti še dodatne prispevke in dohodnino.
Najlepša hvala.
Obresti se bodo izplačale letos in sicer za celo leto 2005. V pogodbi je napisano, da se obresti letno obračunavajo in izplačujejo, torej od 01.01.2005 do 31.12.2005 se šele bodo izplačale.
Torej se plačajo po novem.
Z dnem 01.01.2005 pa bom v pogodbah tudi spremenila obrestno mero med povezanimi osebami, da ne bomo obremenjeni še za razliko med priznanimi in dejanskimi obresti še dodatne prispevke in dohodnino.
Najlepša hvala.