Pravica do regresa
Moderator: Mirko Zbačnik
Pravica do regresa
Zanima me odgovor na temo pravica do regresa. Žena je bila do 12.3.2005 zaposlena pri prejšnjem delodajalcu, nato pa se je brez prekinitve delovne dobe zaposlila pri drugem delodajalcu in sicer ima zaposlitev za določen čas. Prejšnji delodajalec ji je izplačal regres v predvidenem roku in sicer točno po zakonu za 2 meseca in pol, hkrati pa je izdal potrdilo, da žena v letu 2005 oziroma do marca 2005 ni koristila nobenega dneva dopusta in da ji pripada ves dopust. Zdaj, ko to pišem januarja 2006, pravi novi delodajalec, da ji ne pripada nič regresa, češ ,da do takrat, ko je bilo treba izplačati regres, se pravi do 30.6.2005 ni bila pri njem zaposlena šest mesecev in da ji regres ne pripada. Jaz menin ,da ji pripada, zato me zanima vaše mnenje in kje na spletnih straneh bi ta zakon našel.Žena je še zmerom zaposlena za določen čas, se pravi skoraj eno leto, koliko pa lahko delodajalec vleče to zaposlitev za določen čas? Hvala lepa za odgovor!
Vaši ženi vsekakor pripada regres za 2005 zmanjšan za že izplačanega pri prejšnjem delodajalcu. ZDR (131.člen) govori o 6 mesečnem nepretrganem del razmerju, kot pogoju za pridibitev pravice do celotnega dopusta in s tem celotnega regresa (nikjer pa ne govori o enem ali pa hipotetično petih delodajalcih).
ZDR boste našel na straneh računovodja.com.
ZDR boste našel na straneh računovodja.com.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis