preverjanje bonitete
Moderator: Mirko Zbačnik
-
MARJETICAVA
- Računovodja

preverjanje bonitete
Na kakšen način lahko podjetje preveri boniteto bodočega partnerja v smislu likvidnosti. Zanima me vaša praksa in ali so podatki zanesljivi?
FIPO in ***** sta, saj so podlaga zanju letni izkazi oddani na AJPESu.
Sama bolj dvomim v portal BONITETE, tam ti posredujejo podatke koliko imaš npr. zamude pri plačilih, pa se jaz s tistim nisem čist strinjala, saj mi niso znali povedati na podlagi katerih podatkov so objavili npr. da podjetje zamuja s plačili 10 dni.
Seveda je pa najbolj preverit partnerja prek nekoga, ki že dela ali je delal z nijim.
LP
A
Sama bolj dvomim v portal BONITETE, tam ti posredujejo podatke koliko imaš npr. zamude pri plačilih, pa se jaz s tistim nisem čist strinjala, saj mi niso znali povedati na podlagi katerih podatkov so objavili npr. da podjetje zamuja s plačili 10 dni.
Seveda je pa najbolj preverit partnerja prek nekoga, ki že dela ali je delal z nijim.
LP
A
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Ajnos, se strinjam in tudi jaz ne verjamem bonitetam, ki jih dobiš za plačilo. Kot sami vemo, tem institucijam sami ne dajemo nikakršnih podatkov o zapadlih in neplačanih računih in iz stanja na TRR in niti iz bilance to ni možno razbrati. Če podjetje ni blokirano, še ni garancije, da redno plačuje svoje obveznosti. Zato sem hotela slišati, kako drugi prakticirate glede tega.
Hvala za vaše mnenje.
Hvala za vaše mnenje.
Hm, nekako takole:
število dni v letu delimo z (poslovni odhodki-amortizacija in odpisi obratnih sredstev-stroški dela). Potem vse to delimo z (povprečje kratkoročnih obveznosti tekoče in preteklo leto - plačane kratkoročne obveznosti)/2.
Kaj naj rečem ena blazno zakomplicirana formula ki po moje ne da zanesljiv rezultat, lahko pa nam je v oporo...
število dni v letu delimo z (poslovni odhodki-amortizacija in odpisi obratnih sredstev-stroški dela). Potem vse to delimo z (povprečje kratkoročnih obveznosti tekoče in preteklo leto - plačane kratkoročne obveznosti)/2.
Kaj naj rečem ena blazno zakomplicirana formula ki po moje ne da zanesljiv rezultat, lahko pa nam je v oporo...
Errare humanum est