preverjanje bonitete

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

preverjanje bonitete

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Na kakšen način lahko podjetje preveri boniteto bodočega partnerja v smislu likvidnosti. Zanima me vaša praksa in ali so podatki zanesljivi?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

FIPO in ***** sta, saj so podlaga zanju letni izkazi oddani na AJPESu.

Sama bolj dvomim v portal BONITETE, tam ti posredujejo podatke koliko imaš npr. zamude pri plačilih, pa se jaz s tistim nisem čist strinjala, saj mi niso znali povedati na podlagi katerih podatkov so objavili npr. da podjetje zamuja s plačili 10 dni.

Seveda je pa najbolj preverit partnerja prek nekoga, ki že dela ali je delal z nijim.

LP
A
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Ajnos, se strinjam in tudi jaz ne verjamem bonitetam, ki jih dobiš za plačilo. Kot sami vemo, tem institucijam sami ne dajemo nikakršnih podatkov o zapadlih in neplačanih računih in iz stanja na TRR in niti iz bilance to ni možno razbrati. Če podjetje ni blokirano, še ni garancije, da redno plačuje svoje obveznosti. Zato sem hotela slišati, kako drugi prakticirate glede tega.

Hvala za vaše mnenje.
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

ja, to pa tudi mene že dolgo zanima, kako izračunajo dneve poravnave obveznosti. Ali kdo ve?
kornelija
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a kornelija »

Hm, nekako takole:
število dni v letu delimo z (poslovni odhodki-amortizacija in odpisi obratnih sredstev-stroški dela). Potem vse to delimo z (povprečje kratkoročnih obveznosti tekoče in preteklo leto - plačane kratkoročne obveznosti)/2.
Kaj naj rečem ena blazno zakomplicirana formula ki po moje ne da zanesljiv rezultat, lahko pa nam je v oporo...
Errare humanum est
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Če je to to, potem to res ni nikakršen verodstojen podatek, v kolikih dneh nekdo poravnava svoje obveznosti.
Odgovori