zaključni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ravno
Začetnik
Začetnik

zaključni račun

Odgovor Napisal/-a ravno »

Pozdravljeni.

Prosila bi vas za osnovne napotke pri izdelavi zaključnih računov (za s.p.). Sem namreč začetnica, in sploh ne vem kako se naj lotim. Vem da moram zapreti 4 razred in 7, ampak kako??
Naj mi prosim kdo razloži kako dobim vsaj približni znesek dobička oz. izgube, ki ga je s.p. pridelal v letošnjem letu. Saj je zdaj še čas da izda še kakšen račun oz. še kakšnega pridobi če bi bilo treba. A če seštejem celoten razred 4 in 6 ter odštejem to od vseh prihodkov dobim vsaj približni znesek.
Dajte mi prosim vsaj nekaj napotkov. oz. če kdo pozna kakšno pametno literaturo bi se tudi priporočala.

Hvala.
Mojca
jonov
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jonov »

Ojla! A ne moreš spat? R7 manj R 4 = dobiček! Kaj imaš na R 6? Če je to blago, moraš dati na R 7 še nabavno vrednost prodanega blaga . to je strošek oz odhodek; če je proizvodnja pa moraš ugotoviti razliko med stanjem 1.1. 05 in 31.12.05, če se je zaloga povečala, pomeni večji dobiček, ker si dala stroške v zalogo, če pa je obratno, se dobiček zmanjša! Pomembno je ali si "proizvodnja" ali " trgovina".
Zdej pa gremo spat, pa čez par ur spet na delo :D

Pozdravček!
jonov
ravno
Začetnik
Začetnik

hojla. Jonov, hvala za usmeritev.
Na konto 6500Vrednost blaga po obračunih dobaviteljev knjižim skoraj vse račune za material, s katerega potem izdelamo končne izdelke oz. samo zmontiramo naprej kupcu. Torej imam proizvodnjo. Vendar ne vodim nobenega materialnega knjigovodstva, zalog med letom. Lani je bil narejen samo končni popis materiala in to je vse. Ali lahko naredim da konto 6500 zaprem in prenesem na 7110 NV prodanega blaga (7110/6500) . Sploh ne vem kako naj se lotim, ali sem mogoče delala že celo leto narobe?? :sneodobren:

Prosim pomagajte.
Mojca
kast
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kast »

Po mojem bi mogla vodit tudi zaloge materiala!
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Če si proizvodnja, potem nabavljaš MATERIAL in ne BLAGA. Torej knjižiš med letom zaloge materila na R3 (3100) in razknjižuješ mesečno porabo materiala na R4 (4000), po obračunu proizvodnje, razknjižiš vse stroške, ki si jih imel s proizvodnjao prek konta 4900 in jih preneseš v 60 ali 63. Nato pa ob prodaji proizvodov razknjižiš 63 na 701. Pa ne pozabiti vmes na vračunani ddv v zalogah.

To je za dvostavno knjiženje. Pa še to - materialno poslovanje je potrebno voditi vse leto za vse nabave in porabe in seveda na koncu narediti inventuro in ugotoviti ter razknjižizti morebitne ugotovljene popisne razlike.

LP A
ravno
Začetnik
Začetnik

Hoj.

Očitno se pri nas ne dela nič prav. Problem je v tem, ker je bil s.p. registriran za dobavo in montažo notranje opreme, naknadno pa je razširil še na izdelavo notranje opreme. Torej je proizvodnja. Določene stvari pa samo kupi in naprej zmontira.
Vse kar delamo v zvezi z materialom je, da na prejete račune napišemo na kateri izdani račun se navezuje.
Kaj mi svetujete da naredim, mogoče še lahko popravim kaj?

Hvala za nasvet.

LP
Mojca
Odgovori