Kolesarsko društvo: Imam 3 vprašanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rajd
Novinec
Novinec

Kolesarsko društvo: Imam 3 vprašanja

Odgovor Napisal/-a Rajd »

Pozdravljeni!

Kot novopečeno društvo, ki ni zavezanec za DDV in v letu 2006 ne bo imelo prometa za več kot 5mio SIT nas zanima:
1. Katere obrazce moramo kupiti (alea) za uspešen pričetek dela in čemu bodo namenjeni (na kratko)?
2. Ali lahko donatorju - podjetju X (zavezancu za DDV) - izstavimo račun za donatorski prispevek? Kateri so pomembni elementi tega računa?
3. Ali moram vsem svojim članom izstaviti račun ob plačani članarini?

Lep pozdrav,
Dejan
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

1. Najprej se morate odločiti ali boste vodili enostavno ali dvostavno knjigovodstvo, kdo vam ga bo vodil in ali boste imeli kakšen računalniški program. Sicer pa v prvi fazi sigurno potrebujete blaganjiški izdatek, prejemek in dnevnik.

2. Za donacije se nikoli ne izdajo računi. Izdati pa jih je potrebno za sponzorstva.

3. Tudi za članarino se ne izda račun ampak samo blag. prejemek.

Če nimate nikakršnih izkušenj, bi bilo dobro da se posvetujete s kakšnim računovodjem, ali pa obiščete kakšen seminar za društva, ki jih je v tem času kar nekaj.
slava
Rajd
Novinec
Novinec

Društvo

Odgovor Napisal/-a Rajd »

1. Torej se za donacije ne izdaja nikakršnih potrdil (račun, blag. prejemek...)?
2. Ali je pri izdajanju računa partnerju, ki nas bo sponzoriral potrebna tudi sklenjena pogodba oz. kakšen pisni dogovor?

Ali imate kakšne informacije kateri seminar je v tem trenutku najpametneje obiskati (katera inštitucija), da se naučimo osnovnih veščin računovodstva/knjigovodstva v društvu?

Lep pozdrav, Dejan
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Če dobite donacijo v gotovini, seveda morate napisati blagajniški prejemek, saj je to dokument na osnovi katerega boste prihodek knjižili. Če pa je nakazana na TRR, ga knjižite po banki in ne potrebujete nič druga.
Če je sponzoriranje dolgoročnega značaja, je vsekakor priporočljivo, da podpišete pogodbo, ki natančno določa pravice in obveznosti obeh pogodbenih strank. Glede vsebine pa pobrskajte malo po forumu. Pred kratkim je bilo že govora o donacijah in sponzorstvih.

Jaz sem hodila na seminarje, ki jih je organiziralo IS Miklošič in sem bila zelo zadovoljna. Sicer pa mislim, da je tudi tukaj na forumu nekaj objav.

Vem, da v društvih delajo večinoma volonterji in na seminarjih sem tudi ugotovila, da mnogi nimajo pojma ne o poslovanju društva, še manj pa o knjigovodstvu, ter zadevo jemljejo z "levo roko".
Toplo vam priporočam, da si najdete nekoga, ki bo imel o tem vsaj nekaj pojma.
slava
Odgovori