Pregledala sem že stare teme na tem forumu, a žal mi še vedno ni vse jasno, zato se obračan na vas z naslednjimi vprašanji.
Naj najprej napišem da ima mož s.p. in je na bolniški od 30.11...kar pomeni da je od 11.1 2006 na bolniški več kot 30 dni. Glede na to, da je bil na operaciji črevesja (rak na debelem črevesju), predvidevamo da bo na bolniški še kar nekaj časa...ampak zaenkrat je iz ZZZS dobil odločbo da je na bolniški do konec januarja...
Zdaj pa vprašanja:
1. Za mesec november in december sem mu prispevke normalno obračunala, le da sem vpisala ure pod bolniško...zdaj pa me zanima kako mu bom morala obračunati bolniško za mesec januar, kjer ima do vključno 10.1. bolniško do 30 dni, kar gre v njegovo breme, po 10.1.pa bolniška nad 30 dni, kar gre v breme zavoda...
2. Če prav razmišljam, potem mu od 11.1, ni potrebno več plačevati prispevkov, kako pa je s članarino obrtnim zbornicam?
3. Ali dobiva nadomestilo bolniške od zavoda in ali moram komu kaj poslati oz.koga obvestiti o tem ali to naredijo sami...skratka zanima me postopek bolniške nad 30 dni...
Se opravičujem, če sem vse skupaj napisala precej nejasno, hkrati pa upam, da mi bo kdo med vami znal odgovoriti, kajti že zaradi moževe bolezni sem precej izčrpana in ne vem več kje se me glava drži, sedaj pa še ta papirnata birokracija, ki jo je potrebno speljati po pravilih, kajti dvomim, da mi bo kdo sam od sebe povedal kaj moram storiti...
Aha, pozabila sem povedati, da poleg svoje službe, vodim tudi poslovne knjige možu, ampak tokrat je moje znanje povsem odpovedalo, ker nisem iz tega foha...sem le na svoj način trudim
Hvala vam za vsak odgovor.
Lp
Vrtnica2
Izračun bolniške nad 30 dni
Moderator: Mirko Zbačnik
Prav razmišljate: po šestih tednih bolniškega staleža ni več potrebno plačevati prispevkov. Ker je bolniška nad 30 dni, bo mož dobil nadomestilo iz Zavoda. Obrtni zbornici pa ŽAL morate plačevati članarino.
Glede nadomestila: Vsak mesec morate na Zavod odnesti bolniški list in zelo hitro dobite izplačano nadomestilo.
Glede nadomestila: Vsak mesec morate na Zavod odnesti bolniški list in zelo hitro dobite izplačano nadomestilo.
zoa
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Zao, najlepša hvala za odgovor...
Ob tem me zanima samo še to, če moram kljub vsemu na davčno pošiljati obrazec za obračun prispevkov in članarin in če moram tudi na davčno pošiljati kopijo bolniškega lista?
Ali mogoče veste še to, kako je s plačevanjem akontacije dohodnine....kajti odločba o plačevanju akontacije dohodnine, bo prišla v začetku leta, pa sedaj ne vem ali moram napisati kakšen predlog oz.dopisa, da akontacije ne bi plačevali dokler bo mož na bolniški.
Ali se nadomestilo bolniške, ki jo bo prejel mož smatra kot dohodek in ga je potrebno vpisati v knjigo prihodkov?
Zoa, najlepša hvala še enkrat in en lep dan vam želim
Lp
Vrtnica
Ob tem me zanima samo še to, če moram kljub vsemu na davčno pošiljati obrazec za obračun prispevkov in članarin in če moram tudi na davčno pošiljati kopijo bolniškega lista?
Ali mogoče veste še to, kako je s plačevanjem akontacije dohodnine....kajti odločba o plačevanju akontacije dohodnine, bo prišla v začetku leta, pa sedaj ne vem ali moram napisati kakšen predlog oz.dopisa, da akontacije ne bi plačevali dokler bo mož na bolniški.
Ali se nadomestilo bolniške, ki jo bo prejel mož smatra kot dohodek in ga je potrebno vpisati v knjigo prihodkov?
Zoa, najlepša hvala še enkrat in en lep dan vam želim
Lp
Vrtnica
Ja, pravijo da je potrebno pošiljati. Saj mora biti na svojem listu obračunana članarina, ki pa jo žal morate plačevati. Pa fotokopija bolniškega lista naj bi bila priložena k obračunu prispevkov za zavezanca, čeprav so le ti nič.
Glede plačevanja akontacije pa boste morali prve tri mesece plačati, potem pa daste na vašo izpostavo vlogo za znižanje oziroma prekinitev plačevanja zaradi daljšega bolniškega staleža. Še boljše pa bo, da se osebno oglasite na vaši izpostavi, in vam bodo tam povedali, kaj morate točno narediti in boste najhitreje rešili.
Lep dan in srečno.
Glede plačevanja akontacije pa boste morali prve tri mesece plačati, potem pa daste na vašo izpostavo vlogo za znižanje oziroma prekinitev plačevanja zaradi daljšega bolniškega staleža. Še boljše pa bo, da se osebno oglasite na vaši izpostavi, in vam bodo tam povedali, kaj morate točno narediti in boste najhitreje rešili.
Lep dan in srečno.
zoa