Zdravo!
Donedavna sem svoje skromne knjigovodske posle (enostavno knjigovodstvo) vodil več ali manj sam brez velikih komplikacij (vpisi v knjigo prihodkov in odhodkov (računi, kilometrina, dnevnice), vsakomesečni prispevki za DURS, letne izjave o neplačevanju fizičnim osebam in o vodenju poslovnih knjig).
Ker bom presegel 5 mio prometa v 12 mesecih, sem se bil primoran prijaviti v sistem DDV.
Zanima me, kakšne so moje nove obveznosti (poleg tega, da si na vsakem računu poslej obračunam tudi DDV)?
Hvala vnaprej!
ko s.p. postane zavezanec za DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Davčni je potrebno mesečno poročati o obračunanem in odbitnem ddv-ju na posebnih obrazcih ter seveda tudi plačati ddv, če je več obračunanega ddv-ja ali pa država vrača ddv, če je več odbitnega davka.
Poročanje je mesečno ali tromesečno odvisno ... mislim, da je prav, da si nabavite računovodjo, ki bo za to skrbela oz. da si preberete Zakon o ddv-ju ter pravilnik. Če ste naročeni na revijo IKS pa je obsežna tema o ddv-ju v št. 9/10 2005
Poročanje je mesečno ali tromesečno odvisno ... mislim, da je prav, da si nabavite računovodjo, ki bo za to skrbela oz. da si preberete Zakon o ddv-ju ter pravilnik. Če ste naročeni na revijo IKS pa je obsežna tema o ddv-ju v št. 9/10 2005
Z vstopom v sistem DDV ja se vam evidence vsekakor povečajo. Osnova je Knjiga izdanih računov in Knjiga prejetih računov, seveda pa odvisno od narave ustvarjanja prihodkov in povzročanja stroškov, zapadete pod vodenje še kakšne evidence, ki je podlaga za končni Obračun DDV ja.
Na svoje izdane fakture morate obvezno navesti IDŠ, ravnotako pa vam jo morajo od datuma vstopa v sistem DDVja navajati na računih vaši dobavitelji. ZDDV tudi nalaga, da morate svoje poslovne partnerje pisno obvestiti o datumu vstopa v sistem DDVja in jim posredovati svojo IDŠ.
Pa še bi se kaj našlo.
LP
A
Na svoje izdane fakture morate obvezno navesti IDŠ, ravnotako pa vam jo morajo od datuma vstopa v sistem DDVja navajati na računih vaši dobavitelji. ZDDV tudi nalaga, da morate svoje poslovne partnerje pisno obvestiti o datumu vstopa v sistem DDVja in jim posredovati svojo IDŠ.
Pa še bi se kaj našlo.
LP
A