Kot s.p. sem v letu 2005 izplačevala svojemu sinu štipendijo po pogodbi o štipendiranju. Ali jo moram vpisati v Povzetek obračuna dohodkov, ki se odda do 31.1.2006 na Durs in če jo je treba, pod katero šifro se vpiše.
Svojim 3 delavcem sem vplačala pri zavarovalnici v oktobru 2005 premije za nezgodno zavarovanje (po 16.000 sit na delavca ) in nisem prikazala tega pri plači. Ali sedaj popravim napako in vpišem v Povzetek obračuna...... ?? Kako ?
Hvala za pomoč !
POVZETEK OBRAČUNA DOHODKOV-štipendija,zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Če presega štipendija minimalno plačo, ki je sedaj 122.600 sit se vpiše v dohodnino (do 31.1.), sicer ne - preverjeno na Dursu. Jaz sem izplačevala 40.000 sit in nisem torej vpisala. Če izplačujete višjo štipendijo od minimalne, pa vpišete samo razliko nad minimalno plačo v dohodnino.
Spodaj je sestavek iz Zakona o dohodnini :
99. člen Zakona o dohodnini
(drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo)
(1) V davčno osnovo od drugih dohodkov se ne všteva kadrovska štipendija in druga štipendija, izplačana mesečno štipendistu za študij v Sloveniji do višine minimalne plače in za študij v tujini do višine minimalne plače, povečane za 60%. Pri določanju višine minimalne plače se upošteva minimalna plača, kot je določena z zakonom, ki ureja minimalno plačo. Pri izplačilu prejemkov v zvezi z izobraževanjem in usposabljanjem štipendistov se smiselno upoštevajo določbe četrtega odstavka 27. člena in 3. točke prvega odstavka 31. člena tega zakona.
(2) Štipendija, ki presega znesek, določen v prvem odstavku tega člena, se všteva v davčno osnovo v višini, ki presega znesek, določen v prvem odstavku tega člena.
Spodaj je sestavek iz Zakona o dohodnini :
99. člen Zakona o dohodnini
(drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo)
(1) V davčno osnovo od drugih dohodkov se ne všteva kadrovska štipendija in druga štipendija, izplačana mesečno štipendistu za študij v Sloveniji do višine minimalne plače in za študij v tujini do višine minimalne plače, povečane za 60%. Pri določanju višine minimalne plače se upošteva minimalna plača, kot je določena z zakonom, ki ureja minimalno plačo. Pri izplačilu prejemkov v zvezi z izobraževanjem in usposabljanjem štipendistov se smiselno upoštevajo določbe četrtega odstavka 27. člena in 3. točke prvega odstavka 31. člena tega zakona.
(2) Štipendija, ki presega znesek, določen v prvem odstavku tega člena, se všteva v davčno osnovo v višini, ki presega znesek, določen v prvem odstavku tega člena.
migri