knjiženje računov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
0819
Začetnik
Začetnik

knjiženje računov

Odgovor Napisal/-a 0819 »

Pozdravljeni!

V letošnjem letu smo začeli sodelovati s stranko, ki ima veterinarsko ambulanto. Ukvarja se s storitvami, hkrati pa vključuje tudi trgovino. Vsak dan npr.izda 25 računov za storitve, ki jih na koncu dneva izpiše kot nek zbirnik (temeljnico) vseh izdanih računov za storitve. Hkrati pa izda tudi račune za izdajo materiala (trgovina), npr. nekje 30 na dan, ki jih tudi izpiše kot nek zbirnik vseh računv. Sedaj pa me zanima ali lahko poknjižim te zbirnike kot IF kajti ne zdi se mi smiselno, da bi vnašala vsako fakturo posebej. kaj pa DDV knjiga? Ali so ti zbirniki uredu za knjiženje? Za storitve je obračunan 20 % DDV, izdani pa so računčki končnim kupcem.

Lp
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Po mojem boste storitve isto knjižili kot dnevni izkupiček gotovine - celotnega prometa v gotovini je npr. 50.000,00 od tega je čistih prihodkov x in DDV y. , čekov je npr. 20.000,00 od tega je čistih prihodkov x in DDV y.
Kar pa se tiče materiala, oni si tako ali tako vodijo verjetno evidenco materiala - nabava in prodaja - torej, ob prejeti fakturi dobite zalogo blaga in obveznost, ob prodaji (trgovina) pa knjižite prihodke od prodaje in DDV. Hkrati razknjižite nabavno vrednost prodanega blaga - torej zmanjšate zalogo blaga in jo prenesete v odhodke.
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

V kolikor so stranke fizične osebe oz. končni potrošnik, lahko knjižite zbirno tako v GK kot v knjigo izdanih računov. Če pa je med njimi kdo, ki je pravna oseba in zavezanec za DDV, ga morate knjižiti posebej.
Evida
Odgovori